Уређење екстеријера: Балкон, оаза мира и опуштања у љетним данима

ГС
Foto: Илустрација

Топли и сунчани дани нешто су у чему ћемо уживати у наредном периоду па није наодмет сваки кутак у дому искористити за потребну дозу освјежења и уживања.

Многима је балкон неискориштени потенцијал који може замијенити терасу омиљеног кафића, стога је вријеме за уређење ове мини-оазе мира и опуштања.

Прије сваког уређења ентеријера, па тако и екстеријера, потребно је све помно испланирати и информисати се о свим опцијама, нарочито оним које вам се највише свиђају. Тако ћете знати да одаберете најбољу опцију која неће бити плод само ваших емоција, него и рационализма. Тако је и с балконима: ма како спонтано изгледали, битно је размислити прије опремања које су најбоље опције с обзиром на његову величину, положај, али и ваше животне навике и потребе.

Наиме, некоме балкон служи првенствено за узгој биљака - цвијећа и зачина, неко би желио имати простор за испијање јутарње кафе или вечерња дружења, док неко жели искористити балкон за складишни простор… У свим овим потребама естетска димензија је јако важна.

Детаљи су пожељни, али пазите на количину

Ово правило нарочито важи за мале балконе, на којима су недостаци још примјетнији. Детаљи попут теглица с цвијећем и зачинима, лампиони, фењер и јастучићи су добродошли, али пуно детаља може уродити нескладом и претрпаношћу. Поред тога, велики комади намјештаја га потпуно загуше.

Округли столови, склопиви столови причвршћени за ограду или фасаду, столице на склапање, клупа уз зид или ограду, избјегавање искључиво тамних нијанси су оно што вриједи приликом уређења малих балкона. Добро рјешење за уске балконе је сандук који ћете ставити на једну или обје бочне стране те га обложити јастуцима или пресвученим спужвама. Добићете више мјеста за сједење него да сте ставили столице.

Куда са цвијећем и зачинима?

Намјештај би требало да буде лаган и мањих димензија, позициониран уз зид или ограду, а нипошто у средишту јер се тако штеди на простору. Волите ли зеленило, то не значи да га се морате одрећи јер имате мали балкон. Рјешење су жардињере окренуте према вањској страни ограде, вертикални вртови уз зид или висеће тегле причвршћене о строп.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана