Uređenje eksterijera: Balkon, oaza mira i opuštanja u ljetnim danima

GS
Foto: Ilustracija

Topli i sunčani dani nešto su u čemu ćemo uživati u narednom periodu pa nije naodmet svaki kutak u domu iskoristiti za potrebnu dozu osvježenja i uživanja.

Mnogima je balkon neiskorišteni potencijal koji može zamijeniti terasu omiljenog kafića, stoga je vrijeme za uređenje ove mini-oaze mira i opuštanja.

Prije svakog uređenja enterijera, pa tako i eksterijera, potrebno je sve pomno isplanirati i informisati se o svim opcijama, naročito onim koje vam se najviše sviđaju. Tako ćete znati da odaberete najbolju opciju koja neće biti plod samo vaših emocija, nego i racionalizma. Tako je i s balkonima: ma kako spontano izgledali, bitno je razmisliti prije opremanja koje su najbolje opcije s obzirom na njegovu veličinu, položaj, ali i vaše životne navike i potrebe.

Naime, nekome balkon služi prvenstveno za uzgoj biljaka - cvijeća i začina, neko bi želio imati prostor za ispijanje jutarnje kafe ili večernja druženja, dok neko želi iskoristiti balkon za skladišni prostor… U svim ovim potrebama estetska dimenzija je jako važna.

Detalji su poželjni, ali pazite na količinu

Ovo pravilo naročito važi za male balkone, na kojima su nedostaci još primjetniji. Detalji poput teglica s cvijećem i začinima, lampioni, fenjer i jastučići su dobrodošli, ali puno detalja može uroditi neskladom i pretrpanošću. Pored toga, veliki komadi namještaja ga potpuno zaguše.

Okrugli stolovi, sklopivi stolovi pričvršćeni za ogradu ili fasadu, stolice na sklapanje, klupa uz zid ili ogradu, izbjegavanje isključivo tamnih nijansi su ono što vrijedi prilikom uređenja malih balkona. Dobro rješenje za uske balkone je sanduk koji ćete staviti na jednu ili obje bočne strane te ga obložiti jastucima ili presvučenim spužvama. Dobićete više mjesta za sjedenje nego da ste stavili stolice.

Kuda sa cvijećem i začinima?

Namještaj bi trebalo da bude lagan i manjih dimenzija, pozicioniran uz zid ili ogradu, a nipošto u središtu jer se tako štedi na prostoru. Volite li zelenilo, to ne znači da ga se morate odreći jer imate mali balkon. Rješenje su žardinjere okrenute prema vanjskoj strani ograde, vertikalni vrtovi uz zid ili viseće tegle pričvršćene o strop.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana