Три знака која откривају влагу у вашем дому

ГС
Foto: ГС

С обзиром на то да се током зимског периода просторије не провјетравају толико често као љети, док истовремено гријање ради, ово је период у којем влага представља један од већих проблема.

Поред тога што ствара многе недаће у самом ентеријеру, влага је опасна и по наше здравље, стога је важно знати како долази до њеног настанка те како је се ријешити.

Влагу је, према мишљењу стручњака Кеннетха Боцка, тешко уочити, а још теже ријешити је се, посебно ако се налази на мјестима која не видите.

Боцк је открио на која три знака треба припазити, а која откривају да имате влагу у дому, те је дао савјете како је се брзо ријешити.

Необјашњиви симптоми

Боцк каже да влага може довести до различитих симптома које тестови не могу објаснити, попут вртоглавице, ошамућености и осипа. Додаје да влага такођер може погоршати постојеће респираторне проблеме попут астме и алергија.

На мјестима високе влажности, попут подрума и купатила, долази до стварања плијесни, која може изазвати проблеме с дисањем, сузење очију, шмрцање, кашљање или чак напад астме. Плијесан, поред ружних трагова по зидовима или намјештају и опасности по здравље, ствара и крајње неугодан мирис у дому.

Непримјетно цурење

Ако сте недавно имали цурења у свом дому, то је траг да се можда створила влага, каже Боцк. Стога бисте требали провјерити има ли влаге гдје год се налази вода, од вашег подрума до купаонице. Чак и конденза око прозора може довести до стварања влаге око прозорских клупица.

Неугодан мирис

На крају, али не и најмање важно, влага може неугодно мирисати - иако је можда нећете примијетити, овисно о томе гдје се налази или колико је има.

"Неки људи осјећају мирис влаге, али чак и не мисле да то може утјецати на њих", каже Боцк.

Мирис влаге се често описује као земљаст, а неки га успоређују с мирисом трулог дрвета.

Како се ријешити влаге?

Прије свега, ако уочите малу мрљу влаге, хтјет ћете је одмах третирати. Све док је на тврдој површини, можете је очистити средством за уклањање влаге. У међувремену можете размислити и о томе да набавите прочишћивач зрака како бисте побољшали укупан квалитет зрака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана