Tri znaka koja otkrivaju vlagu u vašem domu

GS
Foto: GS

S obzirom na to da se tokom zimskog perioda prostorije ne provjetravaju toliko često kao ljeti, dok istovremeno grijanje radi, ovo je period u kojem vlaga predstavlja jedan od većih problema.

Pored toga što stvara mnoge nedaće u samom enterijeru, vlaga je opasna i po naše zdravlje, stoga je važno znati kako dolazi do njenog nastanka te kako je se riješiti.

Vlagu je, prema mišljenju stručnjaka Kennetha Bocka, teško uočiti, a još teže riješiti je se, posebno ako se nalazi na mjestima koja ne vidite.

Bock je otkrio na koja tri znaka treba pripaziti, a koja otkrivaju da imate vlagu u domu, te je dao savjete kako je se brzo riješiti.

Neobjašnjivi simptomi

Bock kaže da vlaga može dovesti do različitih simptoma koje testovi ne mogu objasniti, poput vrtoglavice, ošamućenosti i osipa. Dodaje da vlaga također može pogoršati postojeće respiratorne probleme poput astme i alergija.

Na mjestima visoke vlažnosti, poput podruma i kupatila, dolazi do stvaranja plijesni, koja može izazvati probleme s disanjem, suzenje očiju, šmrcanje, kašljanje ili čak napad astme. Plijesan, pored ružnih tragova po zidovima ili namještaju i opasnosti po zdravlje, stvara i krajnje neugodan miris u domu.

Neprimjetno curenje

Ako ste nedavno imali curenja u svom domu, to je trag da se možda stvorila vlaga, kaže Bock. Stoga biste trebali provjeriti ima li vlage gdje god se nalazi voda, od vašeg podruma do kupaonice. Čak i kondenza oko prozora može dovesti do stvaranja vlage oko prozorskih klupica.

Neugodan miris

Na kraju, ali ne i najmanje važno, vlaga može neugodno mirisati - iako je možda nećete primijetiti, ovisno o tome gdje se nalazi ili koliko je ima.

"Neki ljudi osjećaju miris vlage, ali čak i ne misle da to može utjecati na njih", kaže Bock.

Miris vlage se često opisuje kao zemljast, a neki ga uspoređuju s mirisom trulog drveta.

Kako se riješiti vlage?

Prije svega, ako uočite malu mrlju vlage, htjet ćete je odmah tretirati. Sve dok je na tvrdoj površini, možete je očistiti sredstvom za uklanjanje vlage. U međuvremenu možete razmisliti i o tome da nabavite pročišćivač zraka kako biste poboljšali ukupan kvalitet zraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana