Три биљке које треба држати у купатилу, обожавају влагу и свјетлост

GS
Foto: Facebook

Ако желите да унесете дах природе у кућу, најбоље је почети од купатила. Хладне површине прекривене плочицама и функционалан стил вапе за биљкама које би их ублажиле.

Ово је просторија са највећим процентом влаге у кући, што одговара мноштву биљака, а такође је много свјетлија него што се то на први поглед чини: свјетлост која улази чак и кроз најмањи прозор знатно је појачана одсјајем о плочице и огледала.

Геранијум

Постоји на стотине разних геранијума и, мада се неки бирају због разнобојних и мирисних листова, многи се узгајају због тога што током читаве године формирају разнобојне цветове – уколико им дате довољно топлоте и свјетлости. Краљевски геранијумима крупне цвјетове чија боја варира од готово црне, преко ружичасте и црвене до бијеле. Најчешћа врста је зонал, који је добио име по тамним шарама на листовима. Зонал је упечатљивог изгледа захваљујући раскошним бокорима ситнијих цвјетова.

Нематантус

Ова биљка је усправна и у облику жбуна док је млада, али њене стабљике полако почињу да се спуштају из саксије или висеће корпе и могу да нарасту до 60 цм. Главна сезона цветања је током љета, али ако има довољно топлоте повремено се и током зиме отвори неколико цвјетића. Скјајни листови изузетно су атрактивни, преноси Крстарица.

Орхидеја

Постоји десетак хибрида собних орхидеја које се разликују по величини, боји и облику. Неке су захтевније од других, али су врсте које су доступне купцима углавном једноставне за узгајање и дуготрајније. Обично цвијета од јесени и током зиме све до пролећа, иако неке врсте непрекидно цветају. Сваки цвет може трајати и до два мјесеца, због чега цвјећари препоручују да држите неколико орхидеја заједно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана