Tri biljke koje treba držati u kupatilu, obožavaju vlagu i svjetlost

GS
Foto: Facebook

Ako želite da unesete dah prirode u kuću, najbolje je početi od kupatila. Hladne površine prekrivene pločicama i funkcionalan stil vape za biljkama koje bi ih ublažile.

Ovo je prostorija sa najvećim procentom vlage u kući, što odgovara mnoštvu biljaka, a takođe je mnogo svjetlija nego što se to na prvi pogled čini: svjetlost koja ulazi čak i kroz najmanji prozor znatno je pojačana odsjajem o pločice i ogledala.

Geranijum

Postoji na stotine raznih geranijuma i, mada se neki biraju zbog raznobojnih i mirisnih listova, mnogi se uzgajaju zbog toga što tokom čitave godine formiraju raznobojne cvetove – ukoliko im date dovoljno toplote i svjetlosti. Kraljevski geranijumima krupne cvjetove čija boja varira od gotovo crne, preko ružičaste i crvene do bijele. Najčešća vrsta je zonal, koji je dobio ime po tamnim šarama na listovima. Zonal je upečatljivog izgleda zahvaljujući raskošnim bokorima sitnijih cvjetova.

Nematantus

Ova biljka je uspravna i u obliku žbuna dok je mlada, ali njene stabljike polako počinju da se spuštaju iz saksije ili viseće korpe i mogu da narastu do 60 cm. Glavna sezona cvetanja je tokom ljeta, ali ako ima dovoljno toplote povremeno se i tokom zime otvori nekoliko cvjetića. Skjajni listovi izuzetno su atraktivni, prenosi Krstarica.

Orhideja

Postoji desetak hibrida sobnih orhideja koje se razlikuju po veličini, boji i obliku. Neke su zahtevnije od drugih, ali su vrste koje su dostupne kupcima uglavnom jednostavne za uzgajanje i dugotrajnije. Obično cvijeta od jeseni i tokom zime sve do proleća, iako neke vrste neprekidno cvetaju. Svaki cvet može trajati i do dva mjeseca, zbog čega cvjećari preporučuju da držite nekoliko orhideja zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana