Сукуленти и фејс фитнес - љубав и хоби Ковиљке Марковић

Срна
Foto: СРНА

ШАМАЦ - Ковиљка Марковић, професор енглеског језика у Средњој школи "Никола Тесла" у Шамцу, бави се биљкама сукулентима, а међу првима у Републици Српској и БиХ постала је инструктор фејс фитенса.

Карактеристика сукулената јесте да им не треба доста воде, као ни чуваркући. Расту када их не дирамо много, па можемо рећи да су то самосталне биљке, наводи Ковиљка Марковић.. "Заљубљена" је у сукулентне биљке које гаји поред своје куће и до сада их има педесетак. Сукуленти складиште воду у своје повећане листове, стабљике или коријен.

Повећање листова се највише види код ткива алоје вере. Иако све биљке црпе воду, сукуленти су се савршено прилагодили да похране воду за дуже вријеме. Марковићева је мајка три малољетна дјетета - Филипа, Луке и Николе, али то је не спречава да буде хиперактивна. Она наводи да је прије годину дана на "Фејсбуку" наишла на занимљиву групу "Сукулентне биљке у БиХ", која броји 5.000 чланова и којој се одмах прикључила, јер јој се то веома допало, а сада су јој понудили да буде и администратор групе.

"Бавим се активно узгојем сукулената од којих је најпознатија чуваркућа. Све је кренуло као хоби, а онда сам се заљубила у биљке. Сада имам кактусе, сансеверије, ешеверије, красуле, каланхоје...", каже Марковићева. Ковиљка још учи о биљкама и сматра себе почетником у овом послу јер постоји много тога што мора да зна - које биљке су активне зими, које љети, које "спавају" и када, које се могу комбиновати, као и да ли им одговара више или мање воде. "У дворишту сам оставила чуваркуће и неке седуме, који су иначе отпорни и подносе минус.

Те биљке су на на балкону и тамо ће остати до зиме. А онда ћу их склонити у зимовалиште. Ове године тестирам ново зимовалиште које подсјећа на стакленик, који је идеално мјесто за сукуленте", прича Марковићева. Биљке морају имати довољно свјетлости јер ако је биљка у просторији, она се издужи изгуби фини облик. "Карактеристика сукулената јесте да им не треба доста воде, као ни чуваркући. Расту када их не дирамо много, па можемо рећи да су то самосталне биљке. Имају лијепе цвјетове и то је карактеристика по којој се иначе сличне биљке разликују. Рецимо, исте су врсте, а разликују се по цвјетовима", напомиње Марковићева.

Сукуленти су биљке које ће пружити цијелу лепезу могућности за декорације, али помажу и здрављу. За њихов узгој потребно је обезбиједити много сунца, те нешто мало воде, осим у љетном раздобљу, када је потребно чешће заливање. "Сукуленти могу красити врт, али могу бити и собно биље. Током прољећних, љетних и ранојесенских мјесеци изнесите их у врт или на балкон, а након што почну хладни периоди унесите их у затворено како би презимили у вашем дому. У случају да немате врт, успјешно ће расти и као собне биљке или биљке на тераси или балкону. Ријеч је о малим биљкама које не заузимају пуно простора", каже Марковићева за Срну.

Она истиче да се ове биљке могу садити у саксијама појединачно, али и комбиновати као различите врсте у једној већој посуди, па се тако добије предиван мини-врт. Када је ријеч о фејс фитнесу, то је у БиХ прилично нова област. "Колико знам, сем мене, тим се баве још двије дјевојке из Бањалуке.

Буквално је свуда у свијету популарно, посебно сада. То су вјежбе лица, масаже и акупресуре. Сви могу вјежбати - и млади да спријече, односно успоре старење, и стари да коригују ситније боре, ријеше се подваљка, освјеже цјелокупан изглед лица", наводи Марковићева.

На "Инстаграму" Марковићева има пословни профил гдје су представљене ове вјежбе, као и остало што је значајно за фејс фитнес /кова_фаце_фитнесс/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана