Sukulenti i fejs fitnes - ljubav i hobi Koviljke Marković

Srna
Foto: SRNA

ŠAMAC - Koviljka Marković, profesor engleskog jezika u Srednjoj školi "Nikola Tesla" u Šamcu, bavi se biljkama sukulentima, a među prvima u Republici Srpskoj i BiH postala je instruktor fejs fitensa.

Karakteristika sukulenata jeste da im ne treba dosta vode, kao ni čuvarkući. Rastu kada ih ne diramo mnogo, pa možemo reći da su to samostalne biljke, navodi Koviljka Marković.. "Zaljubljena" je u sukulentne biljke koje gaji pored svoje kuće i do sada ih ima pedesetak. Sukulenti skladište vodu u svoje povećane listove, stabljike ili korijen.

Povećanje listova se najviše vidi kod tkiva aloje vere. Iako sve biljke crpe vodu, sukulenti su se savršeno prilagodili da pohrane vodu za duže vrijeme. Markovićeva je majka tri maloljetna djeteta - Filipa, Luke i Nikole, ali to je ne sprečava da bude hiperaktivna. Ona navodi da je prije godinu dana na "Fejsbuku" naišla na zanimljivu grupu "Sukulentne biljke u BiH", koja broji 5.000 članova i kojoj se odmah priključila, jer joj se to veoma dopalo, a sada su joj ponudili da bude i administrator grupe.

"Bavim se aktivno uzgojem sukulenata od kojih je najpoznatija čuvarkuća. Sve je krenulo kao hobi, a onda sam se zaljubila u biljke. Sada imam kaktuse, sanseverije, eševerije, krasule, kalanhoje...", kaže Markovićeva. Koviljka još uči o biljkama i smatra sebe početnikom u ovom poslu jer postoji mnogo toga što mora da zna - koje biljke su aktivne zimi, koje ljeti, koje "spavaju" i kada, koje se mogu kombinovati, kao i da li im odgovara više ili manje vode. "U dvorištu sam ostavila čuvarkuće i neke sedume, koji su inače otporni i podnose minus.

Te biljke su na na balkonu i tamo će ostati do zime. A onda ću ih skloniti u zimovalište. Ove godine testiram novo zimovalište koje podsjeća na staklenik, koji je idealno mjesto za sukulente", priča Markovićeva. Biljke moraju imati dovoljno svjetlosti jer ako je biljka u prostoriji, ona se izduži izgubi fini oblik. "Karakteristika sukulenata jeste da im ne treba dosta vode, kao ni čuvarkući. Rastu kada ih ne diramo mnogo, pa možemo reći da su to samostalne biljke. Imaju lijepe cvjetove i to je karakteristika po kojoj se inače slične biljke razlikuju. Recimo, iste su vrste, a razlikuju se po cvjetovima", napominje Markovićeva.

Sukulenti su biljke koje će pružiti cijelu lepezu mogućnosti za dekoracije, ali pomažu i zdravlju. Za njihov uzgoj potrebno je obezbijediti mnogo sunca, te nešto malo vode, osim u ljetnom razdoblju, kada je potrebno češće zalivanje. "Sukulenti mogu krasiti vrt, ali mogu biti i sobno bilje. Tokom proljećnih, ljetnih i ranojesenskih mjeseci iznesite ih u vrt ili na balkon, a nakon što počnu hladni periodi unesite ih u zatvoreno kako bi prezimili u vašem domu. U slučaju da nemate vrt, uspješno će rasti i kao sobne biljke ili biljke na terasi ili balkonu. Riječ je o malim biljkama koje ne zauzimaju puno prostora", kaže Markovićeva za Srnu.

Ona ističe da se ove biljke mogu saditi u saksijama pojedinačno, ali i kombinovati kao različite vrste u jednoj većoj posudi, pa se tako dobije predivan mini-vrt. Kada je riječ o fejs fitnesu, to je u BiH prilično nova oblast. "Koliko znam, sem mene, tim se bave još dvije djevojke iz Banjaluke.

Bukvalno je svuda u svijetu popularno, posebno sada. To su vježbe lica, masaže i akupresure. Svi mogu vježbati - i mladi da spriječe, odnosno uspore starenje, i stari da koriguju sitnije bore, riješe se podvaljka, osvježe cjelokupan izgled lica", navodi Markovićeva.

Na "Instagramu" Markovićeva ima poslovni profil gdje su predstavljene ove vježbe, kao i ostalo što je značajno za fejs fitnes /kova_face_fitness/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana