Шта је јефтиније - оставити упаљено гријање током дана или повремено гасити радијаторе

Г.С.
Шта је јефтиније - оставити упаљено гријање током дана или повремено гасити радијаторе

Јесен је званично одавно стигла и иако тренутно уживамо у сунчаним данима, ускоро нам предстоје ниске температуре. Док се привикавамо на варијације у температурама, поставља се питање да ли су поједини већ упалили гријање

Доласком зиме, рачуни у домаћинству се полако повећавају, јер грејна тијела почињу да раде. Постоје домаћинства која траже ријешење како уштедјети новац, а уједно и постићи задовољавајући ниво топлоте у свом дому.

Поставља се питање - да ли је истина да, ако су грејна тијела током дана константно упаљена, можемо уштедјети или ћемо то постићи ако их често палимо-гасимо.

Стручњаци сугеришу да је остављање грејног система на лаганом моделу током цијелог дана како бисте уштедели - само мит. С једне стране, остављајући гријање укљученим цио дан, грејни систем ће морати да ради како би одржавао температуру на посљедњем нивоу, а струјну енергију ћете трошити цио дан у поређењу са подешавањем да гријање креће у одабрано вријеме. Међутим, ако је дом хладнији, требаће вам више енергије да га загријете када дођете и укључите грејање.

Стога, стручњаци савјетују кориштење тајмера, ако за то имате могућности. То омогућује да се гријање укључује и искључује када ћете га највише жељети и не морате бринути хоћете ли га заборавити да га искључите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана