Šta je jeftinije - ostaviti upaljeno grijanje tokom dana ili povremeno gasiti radijatore

G.S.
Šta je jeftinije - ostaviti upaljeno grijanje tokom dana ili povremeno gasiti radijatore

Jesen je zvanično odavno stigla i iako trenutno uživamo u sunčanim danima, uskoro nam predstoje niske temperature. Dok se privikavamo na varijacije u temperaturama, postavlja se pitanje da li su pojedini već upalili grijanje

Dolaskom zime, računi u domaćinstvu se polako povećavaju, jer grejna tijela počinju da rade. Postoje domaćinstva koja traže riješenje kako uštedjeti novac, a ujedno i postići zadovoljavajući nivo toplote u svom domu.

Postavlja se pitanje - da li je istina da, ako su grejna tijela tokom dana konstantno upaljena, možemo uštedjeti ili ćemo to postići ako ih često palimo-gasimo.

Stručnjaci sugerišu da je ostavljanje grejnog sistema na laganom modelu tokom cijelog dana kako biste uštedeli - samo mit. S jedne strane, ostavljajući grijanje uključenim cio dan, grejni sistem će morati da radi kako bi održavao temperaturu na posljednjem nivou, a strujnu energiju ćete trošiti cio dan u poređenju sa podešavanjem da grijanje kreće u odabrano vrijeme. Međutim, ako je dom hladniji, trebaće vam više energije da ga zagrijete kada dođete i uključite grejanje.

Stoga, stručnjaci savjetuju korištenje tajmera, ako za to imate mogućnosti. To omogućuje da se grijanje uključuje i isključuje kada ćete ga najviše željeti i ne morate brinuti hoćete li ga zaboraviti da ga isključite.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana