Ово су три расе паса с најмањом интелигенцијом

ГС
Foto: Илустрација

Сваком власнику његов пас је најбољи, најљепши и најпаметнији, но истраживања која су провели научници, показала су да су неке расе интелигентније од других.

Према Coren Stanley, расе су рангиране с обзиром на три врсте интелигенције:

- Инстинктивна интелигенција – како пас обавља задатке који су специфични за његову расу, попут чувања стада и лова.

- Прилагодљива интелигенција – како пас самостално учи и рјешава задатке на темељу претходних искустава.

- Радна интелигенција – како пас учи током дресуре.

Иако би овај тест требао мјерити интелигенцију паса, он је врло упитан и стручњаци се често не слажу с њим. Ипак, на темељу теста ових врста интелигенције израђена је листа.

Према порталу The Inteligence of Dogs, ово су најмање интелигентни пси на свијету.

3. Енглески булдог

Енглески булдог је изузетно популаран малени мишићави пас. За ове псе није никаква непознаница да су у правом смислу ријечи лијени и тврдоглави. Дакле, иако нису најмотивисанији за учење, те се налазе на овој листи, они нису глупи пси. Можете видјети на Јутјуб видеима како могу бити прави сурфери и скејтери. Дакле, ако желите набавити ове псе, знајте да они обожавају своју породицу и брзо се прилагоде.

2. Басењи

Басењи је древна раса паса коју су научници на темељу анализе гена прогласили најстаријом расом паса на свијету. Такође, ови пси не лају, већ производе звукове налик на јодлање. Они су преживјели неколико хиљада година самостално. Дакле, ради се о самосталној пасмини паса који воле размишљати својом главом. Ипак, они одабиру једну особу коју слушају ако их довољно добро истренирате, док друге око себе не доживљавају, преноси Кликс.

1. Афганистански хрт

Раса паса којој је било потребно поновити нову наредбу више око 100 пута, те су у мање од 25% случајева били послушни.

Ради се о псима који су од давнина познати по својој достојанствености и љепоти. Иако слове за псе с најмањом интелигенцијом, они су одлични у псећим спортовима који захтијевају агилност. Имају изражени ловачки инстинкт и често појуре за мањим животињама. Изузетно су брзи и могу трчати 65 км/х. На овом су попису на првом мјесту јер воле размишљати сами и није их лагано дресирати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана