Ovo su tri rase pasa s najmanjom inteligencijom

GS
Foto: Ilustracija

Svakom vlasniku njegov pas je najbolji, najljepši i najpametniji, no istraživanja koja su proveli naučnici, pokazala su da su neke rase inteligentnije od drugih.

Prema Coren Stanley, rase su rangirane s obzirom na tri vrste inteligencije:

- Instinktivna inteligencija – kako pas obavlja zadatke koji su specifični za njegovu rasu, poput čuvanja stada i lova.

- Prilagodljiva inteligencija – kako pas samostalno uči i rješava zadatke na temelju prethodnih iskustava.

- Radna inteligencija – kako pas uči tokom dresure.

Iako bi ovaj test trebao mjeriti inteligenciju pasa, on je vrlo upitan i stručnjaci se često ne slažu s njim. Ipak, na temelju testa ovih vrsta inteligencije izrađena je lista.

Prema portalu The Inteligence of Dogs, ovo su najmanje inteligentni psi na svijetu.

3. Engleski buldog

Engleski buldog je izuzetno popularan maleni mišićavi pas. Za ove pse nije nikakva nepoznanica da su u pravom smislu riječi lijeni i tvrdoglavi. Dakle, iako nisu najmotivisaniji za učenje, te se nalaze na ovoj listi, oni nisu glupi psi. Možete vidjeti na Jutjub videima kako mogu biti pravi surferi i skejteri. Dakle, ako želite nabaviti ove pse, znajte da oni obožavaju svoju porodicu i brzo se prilagode.

2. Basenji

Basenji je drevna rasa pasa koju su naučnici na temelju analize gena proglasili najstarijom rasom pasa na svijetu. Takođe, ovi psi ne laju, već proizvode zvukove nalik na jodlanje. Oni su preživjeli nekoliko hiljada godina samostalno. Dakle, radi se o samostalnoj pasmini pasa koji vole razmišljati svojom glavom. Ipak, oni odabiru jednu osobu koju slušaju ako ih dovoljno dobro istrenirate, dok druge oko sebe ne doživljavaju, prenosi Kliks.

1. Afganistanski hrt

Rasa pasa kojoj je bilo potrebno ponoviti novu naredbu više oko 100 puta, te su u manje od 25% slučajeva bili poslušni.

Radi se o psima koji su od davnina poznati po svojoj dostojanstvenosti i ljepoti. Iako slove za pse s najmanjom inteligencijom, oni su odlični u psećim sportovima koji zahtijevaju agilnost. Imaju izraženi lovački instinkt i često pojure za manjim životinjama. Izuzetno su brzi i mogu trčati 65 km/h. Na ovom su popisu na prvom mjestu jer vole razmišljati sami i nije ih lagano dresirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana