Ове ствари никада не бацајте у WC шољу

Lifehacker
Foto: Pf

Нико не воли да се бави проблемом зачепљене WC шоље, стога је боље да будете пажљивији око тога што бацате у њу, пише Lifehacker.

Никада немојте бацати влажне марамице или марамице за лице и скидање шминке

Свако ко има искуства у одржавању водоводних и канализацијских водова савјетоваће вас да су влажне марамице, које се у канализацијским цјевоводима не разграђују тако лако као обични тоалетни папир, заправо водећи су узрок зачепљења одвода који могу узроковати главобоље власницима кућа и општинама. Умјесто тога, поред WC шоље држите малу канту за смеће с поклопцем и често је празните.

Влажне марамице нису једина наизглед безазлена ствар која се може бацити у WC шољу. Из сличних разлога, не би требало бацати ни папирне убрусе или марамице за лице, будући да су дизајнирани да задрже влагу, а да се не распадну, што их чини превише издржљивима за ваше канализацијске цијеви.

Храна

Остатке хране никако не би требало да бацамо у WC шољу. Према Дохертy Плумбинг-у из Вирџиније, храна може да буде превелика за цијеви, да узрокује зачепљења, па чак и апсорбује воду, што ће погоршати проблем.

Длаке

Чини се да је WC добро мјесто за бацање гнијезда косе које сте управо скинули с четке за косу, али није – углавном из истих разлога због којих су дуги праменови косе лоша вијест за одводе умиваоника и тушева. Наиме, длаке се увијек се могу ухватити за ваше цијеви и почети да стварају блокаду.

Куглице од вате и штапићи за уши (али и тампони и улошци)
Куглице од вате дјелују довољно мекане да могу да склизну низ одвод, али попут косе и конца за зубе, не распадају се у води и лако могу да запну за нешто и изазову зачепљење.

То је и разлог зашто не би требало да бацате ни производе за женску хигијену попут тампона и уложака, који се састоје од супер-упијајућих влакана која блокирају одвод.

Пијесак (укључујући и пијесак за мачке)

Дан на обали може вам оставити осјећај као да сте пола плаже донијели кући са собом, али требало би да се потрудите да пијесак не уђе у ваше цијеви – како у одводу туша тако и у WC-у. Пијесак је тежи од воде и таложиће се, а тада ће га бити врло тешко испрати. Исто важи и за пијесак за ваше мачке, од којих су неки изричито дизајнирани да се згрудвају кад се наквасе.

Жвакаћа гума

Жвакаћа гума се никада не квари, било да је у канализацијској цијеви или на неки други начин (како каже HowStuffWorks, "када се једном направи, жвакаћа гума траје заувијек"). То не само да значи да жвакаћа гума може да допринесе зачепљењу цеви и WC-а, као и било која друга непропусна материја – већ може да доспије и у водене токове, доприносећи огромном проблему микропластике на планети.

Маст и уље за кување

Иако могу да одржавају несметан рад мотора аутомобила, они чине супротно за ваше цијеви, укрућује се, таложе се у свим удубљењима и привлаче комадиће свега што плута.

Лијекови

Вашим старим лијековима углавном је мјесто у смећу, а не у WC шољи. Иако постоји списак лијекова које је у реду послати низ одвод, свега што није на списку требало би да се ријешите на сигуран начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана