Ove stvari nikada ne bacajte u WC šolju

Lifehacker
Foto: Pf

Niko ne voli da se bavi problemom začepljene WC šolje, stoga je bolje da budete pažljiviji oko toga što bacate u nju, piše Lifehacker.

Nikada nemojte bacati vlažne maramice ili maramice za lice i skidanje šminke

Svako ko ima iskustva u održavanju vodovodnih i kanalizacijskih vodova savjetovaće vas da su vlažne maramice, koje se u kanalizacijskim cjevovodima ne razgrađuju tako lako kao obični toaletni papir, zapravo vodeći su uzrok začepljenja odvoda koji mogu uzrokovati glavobolje vlasnicima kuća i opštinama. Umjesto toga, pored WC šolje držite malu kantu za smeće s poklopcem i često je praznite.

Vlažne maramice nisu jedina naizgled bezazlena stvar koja se može baciti u WC šolju. Iz sličnih razloga, ne bi trebalo bacati ni papirne ubruse ili maramice za lice, budući da su dizajnirani da zadrže vlagu, a da se ne raspadnu, što ih čini previše izdržljivima za vaše kanalizacijske cijevi.

Hrana

Ostatke hrane nikako ne bi trebalo da bacamo u WC šolju. Prema Doherty Plumbing-u iz Virdžinije, hrana može da bude prevelika za cijevi, da uzrokuje začepljenja, pa čak i apsorbuje vodu, što će pogoršati problem.

Dlake

Čini se da je WC dobro mjesto za bacanje gnijezda kose koje ste upravo skinuli s četke za kosu, ali nije – uglavnom iz istih razloga zbog kojih su dugi pramenovi kose loša vijest za odvode umivaonika i tuševa. Naime, dlake se uvijek se mogu uhvatiti za vaše cijevi i početi da stvaraju blokadu.

Kuglice od vate i štapići za uši (ali i tamponi i ulošci)
Kuglice od vate djeluju dovoljno mekane da mogu da skliznu niz odvod, ali poput kose i konca za zube, ne raspadaju se u vodi i lako mogu da zapnu za nešto i izazovu začepljenje.

To je i razlog zašto ne bi trebalo da bacate ni proizvode za žensku higijenu poput tampona i uložaka, koji se sastoje od super-upijajućih vlakana koja blokiraju odvod.

Pijesak (uključujući i pijesak za mačke)

Dan na obali može vam ostaviti osjećaj kao da ste pola plaže donijeli kući sa sobom, ali trebalo bi da se potrudite da pijesak ne uđe u vaše cijevi – kako u odvodu tuša tako i u WC-u. Pijesak je teži od vode i taložiće se, a tada će ga biti vrlo teško isprati. Isto važi i za pijesak za vaše mačke, od kojih su neki izričito dizajnirani da se zgrudvaju kad se nakvase.

Žvakaća guma

Žvakaća guma se nikada ne kvari, bilo da je u kanalizacijskoj cijevi ili na neki drugi način (kako kaže HowStuffWorks, "kada se jednom napravi, žvakaća guma traje zauvijek"). To ne samo da znači da žvakaća guma može da doprinese začepljenju cevi i WC-a, kao i bilo koja druga nepropusna materija – već može da dospije i u vodene tokove, doprinoseći ogromnom problemu mikroplastike na planeti.

Mast i ulje za kuvanje

Iako mogu da održavaju nesmetan rad motora automobila, oni čine suprotno za vaše cijevi, ukrućuje se, talože se u svim udubljenjima i privlače komadiće svega što pluta.

Lijekovi

Vašim starim lijekovima uglavnom je mjesto u smeću, a ne u WC šolji. Iako postoji spisak lijekova koje je u redu poslati niz odvod, svega što nije na spisku trebalo bi da se riješite na siguran način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana