Обратите пажњу: Ови уређаји повећавају рачуне за струју

GS
Foto: Ilustracija

Да бисте смањили рачун за струју, можете слиједити једноставне савјете за уштеду енергије гдје је то могуће.

На основу ваших трошкова, можете одредити који уређај или уређаји су прави енергетски вампири, а који заправо не троше много струје.

"GoBankingRates" је саставио листу уређаја који троше струју и које би било добро искључити из струје када се не користе.

Рециркулациона пумпа топле воде

Ставите пумпу за рециркулацију топле воде на тајмер и програмирајте је да се искључи у вријеме када нико иначе не користи топлу воду, на примјер усред ноћи.

Сет-Топ Бокс

Да бисте смањили потрошњу енергије, размислите о искључивању уређаја који се не користе редовно, као што су они у соби за госте.

У просторијама које редовно користите, размислите о укључивању читавог система за забаву (ТВ, звучнике, сет-топ бок) на утичницу како бисте све могли да искључите одједном.

АВ опрема

Аудио уређаји као што су појачала, стерео уређаји, боом боксови и интернет радио довољно је лако искључити када се не користе. Ова једноставна акција може вам уштедјети значајну количину сваке године.

Вентилатори

Искључите вентилаторе када их не користите и пребаците на вентилатор са тајмером како не би остао укључен.

24/7 освјетљење

Заиста нема потребе да држите свјетло упаљено када га не користите. Искључите свјетла када се не користе или их подесите на тајмер да се аутоматски искључе.

Поред тога, ЛЕД сијалице троше знатно мање енергије.

ТВ

Ако оставите телевизор укључен 24 сата дневно, потрошићете значајну количину новца сваке године на његово напајање. Искључите све телевизоре које не користите редовно, као што је онај у спаваћој соби за госте.

Такође би требало да прилагодите подешавања на ТВ-у. Размислите о томе да онемогућите опцију за „брзо покретање“ телевизора да бисте уштедјели енергију.

Акваријум

Главни кривац за потрошњу енергије у вашем акваријуму је гријач. Иако можда нећете моћи да га искључите у зависности од оптималне температуре за вашу рибу, размислите о изолацији акваријума и постављању у добро загријану просторију како бисте смањили трошкове гријања.

Ако имате акваријумско свјетло, искључите га из струје када га не користите.

Персонални компјутер

Ваш рачунар не троши много енергије, чак и када је укључен. Међутим, чак и мала промјена се додаје током године.

Повежите рачунар, монитор, штампач, рачунарске звучнике и друге рачунарске додатке на један продужни кабл који се може искључити када се не користи.

Нека рачунар пређе у стање мировања након највише 30 минута неактивности и искључите рачунар сваки пут када престанете да га користите.

Модем

Искључите модем прије спавања. Не треба вам приступ интернету док спавате.

Пуњачи за мобилне телефоне

Оставите пуњач укључен цијели дан и и даље користите 0,1 до 0,5 вати на сат. Није много, али у овом случају је то потпуни губитак енергије. И новца.

Систем видео игрица

Конзоле за видео игре су још један уобичајени енергетски вампир.

Искључите своје играчке конзоле када их не користите и онемогућите режим „тренутног укључивања“ ако вам није потребан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана