Obratite pažnju: Ovi uređaji povećavaju račune za struju

GS
Foto: Ilustracija

Da biste smanjili račun za struju, možete slijediti jednostavne savjete za uštedu energije gdje je to moguće.

Na osnovu vaših troškova, možete odrediti koji uređaj ili uređaji su pravi energetski vampiri, a koji zapravo ne troše mnogo struje.

"GoBankingRates" je sastavio listu uređaja koji troše struju i koje bi bilo dobro isključiti iz struje kada se ne koriste.

Recirkulaciona pumpa tople vode

Stavite pumpu za recirkulaciju tople vode na tajmer i programirajte je da se isključi u vrijeme kada niko inače ne koristi toplu vodu, na primjer usred noći.

Set-Top Boks

Da biste smanjili potrošnju energije, razmislite o isključivanju uređaja koji se ne koriste redovno, kao što su oni u sobi za goste.

U prostorijama koje redovno koristite, razmislite o uključivanju čitavog sistema za zabavu (TV, zvučnike, set-top bok) na utičnicu kako biste sve mogli da isključite odjednom.

AV oprema

Audio uređaji kao što su pojačala, stereo uređaji, boom boksovi i internet radio dovoljno je lako isključiti kada se ne koriste. Ova jednostavna akcija može vam uštedjeti značajnu količinu svake godine.

Ventilatori

Isključite ventilatore kada ih ne koristite i prebacite na ventilator sa tajmerom kako ne bi ostao uključen.

24/7 osvjetljenje

Zaista nema potrebe da držite svjetlo upaljeno kada ga ne koristite. Isključite svjetla kada se ne koriste ili ih podesite na tajmer da se automatski isključe.

Pored toga, LED sijalice troše znatno manje energije.

TV

Ako ostavite televizor uključen 24 sata dnevno, potrošićete značajnu količinu novca svake godine na njegovo napajanje. Isključite sve televizore koje ne koristite redovno, kao što je onaj u spavaćoj sobi za goste.

Takođe bi trebalo da prilagodite podešavanja na TV-u. Razmislite o tome da onemogućite opciju za „brzo pokretanje“ televizora da biste uštedjeli energiju.

Akvarijum

Glavni krivac za potrošnju energije u vašem akvarijumu je grijač. Iako možda nećete moći da ga isključite u zavisnosti od optimalne temperature za vašu ribu, razmislite o izolaciji akvarijuma i postavljanju u dobro zagrijanu prostoriju kako biste smanjili troškove grijanja.

Ako imate akvarijumsko svjetlo, isključite ga iz struje kada ga ne koristite.

Personalni kompjuter

Vaš računar ne troši mnogo energije, čak i kada je uključen. Međutim, čak i mala promjena se dodaje tokom godine.

Povežite računar, monitor, štampač, računarske zvučnike i druge računarske dodatke na jedan produžni kabl koji se može isključiti kada se ne koristi.

Neka računar pređe u stanje mirovanja nakon najviše 30 minuta neaktivnosti i isključite računar svaki put kada prestanete da ga koristite.

Modem

Isključite modem prije spavanja. Ne treba vam pristup internetu dok spavate.

Punjači za mobilne telefone

Ostavite punjač uključen cijeli dan i i dalje koristite 0,1 do 0,5 vati na sat. Nije mnogo, ali u ovom slučaju je to potpuni gubitak energije. I novca.

Sistem video igrica

Konzole za video igre su još jedan uobičajeni energetski vampir.

Isključite svoje igračke konzole kada ih ne koristite i onemogućite režim „trenutnog uključivanja“ ako vam nije potreban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana