Куће од канабиса шанса за Србију

Г.С.
Куће од канабиса шанса за Србију

БЕОГРАД - Док чекају усаглашавање домаћег законодавства са правилима Уједињених нација, по којима је канабис скинут са листе опојних дрога, у Националном удружењу конопљара Србије имају пуне руке посла, припремају сировину за израду еко, умјесто пет амбалаже, а плану је и да сваке године по једну стару кућу замијене “зеленом” - од конопље.

- Ми смо кућу од неких 260 метара квадратних за осам, девет дана успели да дигнемо комплет под кров. Ова фракција је наш производ, користи се за малтерисање, овако ситне фракције ретко где има - објашњава Слободан Стојановић из Националног удружења конопљара Србије.

Финим издвајањем влакна од стабљике добијају се различите фракције материјала. За сто квадрата који “дишу”, а одоливају вјетру јачине 450 километара на сат и осмом степену Рихтерове скале, треба посијати, кажу, око шест хектара конопље.

- То не мора да буде примењено у руралним срединама, напротив може и у граду. Чак неке фракције за малтерацију које имамо тотално су примењиве и за конвенционалну градњу, за гитер блок или циглу, ако имате неомалтерисану и хоћете да урадите изолацију, далеко је боље од стиропора - истиче Игор Богдановић из Националног удружења конопљара додајући како конопља на један хектар даје биомасе колико пет хектара шуме.

Стојановић с друге стране напомиње како она у својој вегетацији исто тако пет пута више упија угљен-диоксида, наводећи да је она сијана и у Фукушими како би се очистило земљиште од тешких метала.

У Србији је средином прошлог вијека она је била неизоставни дио сјетве. Године 2013. сијао је један, а прошле године 50 ратара на око 600 хектара.

- Подносилац захтева је дужан да се изјасни пре свега о сврси гајења конопље, површинама и сорти коју планира да гаји и мора да поднесе захтев до 30. априла - наводи Владе Ђоковић из Управе за биље Министарства пољопривреде.

С обзиром на то да сведочимо времену у коме екологија капитализму узвраћа ударац, није искључено да поново возимо “форда” и носимо “левис”, али од конопље.

Извоз

Владимир Сикора са Институт за ратарство и повртарство Нови Сад каже како је сјеменска производња конопље у Србији на завидном нивоу па се тако сорте 'хелена' и 'марина' извозе од Канаде до Уругваја.

У САД је тренутни застој због пандемије вируса корона, али верујем да ће то поново ићи - истиче Сикора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана