Kuće od kanabisa šansa za Srbiju

G.S.
Kuće od kanabisa šansa za Srbiju

BEOGRAD - Dok čekaju usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa pravilima Ujedinjenih nacija, po kojima je kanabis skinut sa liste opojnih droga, u Nacionalnom udruženju konopljara Srbije imaju pune ruke posla, pripremaju sirovinu za izradu eko, umjesto pet ambalaže, a planu je i da svake godine po jednu staru kuću zamijene “zelenom” - od konoplje.

- Mi smo kuću od nekih 260 metara kvadratnih za osam, devet dana uspeli da dignemo komplet pod krov. Ova frakcija je naš proizvod, koristi se za malterisanje, ovako sitne frakcije retko gde ima - objašnjava Slobodan Stojanović iz Nacionalnog udruženja konopljara Srbije.

Finim izdvajanjem vlakna od stabljike dobijaju se različite frakcije materijala. Za sto kvadrata koji “dišu”, a odolivaju vjetru jačine 450 kilometara na sat i osmom stepenu Rihterove skale, treba posijati, kažu, oko šest hektara konoplje.

- To ne mora da bude primenjeno u ruralnim sredinama, naprotiv može i u gradu. Čak neke frakcije za malteraciju koje imamo totalno su primenjive i za konvencionalnu gradnju, za giter blok ili ciglu, ako imate neomalterisanu i hoćete da uradite izolaciju, daleko je bolje od stiropora - ističe Igor Bogdanović iz Nacionalnog udruženja konopljara dodajući kako konoplja na jedan hektar daje biomase koliko pet hektara šume.

Stojanović s druge strane napominje kako ona u svojoj vegetaciji isto tako pet puta više upija ugljen-dioksida, navodeći da je ona sijana i u Fukušimi kako bi se očistilo zemljište od teških metala.

U Srbiji je sredinom prošlog vijeka ona je bila neizostavni dio sjetve. Godine 2013. sijao je jedan, a prošle godine 50 ratara na oko 600 hektara.

- Podnosilac zahteva je dužan da se izjasni pre svega o svrsi gajenja konoplje, površinama i sorti koju planira da gaji i mora da podnese zahtev do 30. aprila - navodi Vlade Đoković iz Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede.

S obzirom na to da svedočimo vremenu u kome ekologija kapitalizmu uzvraća udarac, nije isključeno da ponovo vozimo “forda” i nosimo “levis”, ali od konoplje.

Izvoz

Vladimir Sikora sa Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad kaže kako je sjemenska proizvodnja konoplje u Srbiji na zavidnom nivou pa se tako sorte 'helena' i 'marina' izvoze od Kanade do Urugvaja.

U SAD je trenutni zastoj zbog pandemije virusa korona, ali verujem da će to ponovo ići - ističe Sikora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana