Које врсте поврћа можемо сијати у јуну

GS
Foto: X.com

Јуни је мјесец у којем већ беремо прве плодове посијане и посађене прољетос. Без обзира на све више температуре, још увијек можемо сијати одређене културе које ће плодоносити у другом дијелу љета и тако нам све вријеме осигурати свјеже намирнице.

Ево 10 биљних врста које можете сијати током шестог мјесеца:

1. Махуне се могу сијати још овога мјесеца, а онда поново почетком августа, овисно о температурама. Редовно их залијевајте и окопавајте, посебно ако се створи покорица. Када досегну висину 15 до 20 цм, огрните их.

2. Грах брзо расте и добро подноси топлину. Када у вријеме цвјетања влада суша, а вјетар је јак, врео и сув, долази до опадања цвијета и можете остати без урода. Због тога је од изузетне важности залијевање у овом периоду.

3. Тиквице такође брзо расту и још увијек се могу сијати. Изаберите сунчану позицију и добро дренирано тло. Редовно их залијевајте, а тло око њих малчирајте.

4. Краставци су попут тиквица и траже сличну његу. У случају садње пресадница биће осјетљивији на прилагођавање и високе температуре па их редовно наводњавајте. Сијати их можете поново у другој половини јула, за бербу у септембру.

5. Мрква посијана у јуну вади се касно љети или у јесен. Прије сјетве добро припремите тло које мора бити растресито како би се добро развијала.

6. Першун је још једна повртна врста која се може посијати овога мјесеца, али уз редовно залијевање будући да сјемену треба дуже времена да проклија, некада и по мјесец дана. Има сличне захтјеве као мрква.

7. Сјетва цвекле у јуну такође захтијева растресито и влажно тло те редовно залијевање. Пазите да је не посијете прегусто.

8. Постоје сорте салате које се могу сијати током љета. Бирајте оне које су отпорне на врућину, редовно их наводњавајте и малчирајте. У случају превисоких температура можете их засјенити агротекстилом.

9. Блитва је отпорна на врућину и може се континуирано сијати током љета. Осигурајте јој прехрану и довољно воде те уживајте у њеним благодатима цијелог љета.

10. Босиљак је топлољубива зачинска биљка и још увијек се може сијати у јуну. Добро успијева у сунчаним дијеловима врта, а најбољи комшија му је парадајз, преноси "Агроклуб".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана