Koje vrste povrća možemo sijati u junu

GS
Foto: X.com

Juni je mjesec u kojem već beremo prve plodove posijane i posađene proljetos. Bez obzira na sve više temperature, još uvijek možemo sijati određene kulture koje će plodonositi u drugom dijelu ljeta i tako nam sve vrijeme osigurati svježe namirnice.

Evo 10 biljnih vrsta koje možete sijati tokom šestog mjeseca:

1. Mahune se mogu sijati još ovoga mjeseca, a onda ponovo početkom avgusta, ovisno o temperaturama. Redovno ih zalijevajte i okopavajte, posebno ako se stvori pokorica. Kada dosegnu visinu 15 do 20 cm, ogrnite ih.

2. Grah brzo raste i dobro podnosi toplinu. Kada u vrijeme cvjetanja vlada suša, a vjetar je jak, vreo i suv, dolazi do opadanja cvijeta i možete ostati bez uroda. Zbog toga je od izuzetne važnosti zalijevanje u ovom periodu.

3. Tikvice takođe brzo rastu i još uvijek se mogu sijati. Izaberite sunčanu poziciju i dobro drenirano tlo. Redovno ih zalijevajte, a tlo oko njih malčirajte.

4. Krastavci su poput tikvica i traže sličnu njegu. U slučaju sadnje presadnica biće osjetljiviji na prilagođavanje i visoke temperature pa ih redovno navodnjavajte. Sijati ih možete ponovo u drugoj polovini jula, za berbu u septembru.

5. Mrkva posijana u junu vadi se kasno ljeti ili u jesen. Prije sjetve dobro pripremite tlo koje mora biti rastresito kako bi se dobro razvijala.

6. Peršun je još jedna povrtna vrsta koja se može posijati ovoga mjeseca, ali uz redovno zalijevanje budući da sjemenu treba duže vremena da proklija, nekada i po mjesec dana. Ima slične zahtjeve kao mrkva.

7. Sjetva cvekle u junu takođe zahtijeva rastresito i vlažno tlo te redovno zalijevanje. Pazite da je ne posijete pregusto.

8. Postoje sorte salate koje se mogu sijati tokom ljeta. Birajte one koje su otporne na vrućinu, redovno ih navodnjavajte i malčirajte. U slučaju previsokih temperatura možete ih zasjeniti agrotekstilom.

9. Blitva je otporna na vrućinu i može se kontinuirano sijati tokom ljeta. Osigurajte joj prehranu i dovoljno vode te uživajte u njenim blagodatima cijelog ljeta.

10. Bosiljak je toploljubiva začinska biljka i još uvijek se može sijati u junu. Dobro uspijeva u sunčanim dijelovima vrta, a najbolji komšija mu je paradajz, prenosi "Agroklub".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana