Које кућанске послове није потребно пречесто радити

Nezavisne
Foto: pixabay

Многи послови у кући могу се обављати много рјеђе него их неки обављају, а постоје и они који су прилично бесмислени. Доносимо списак послова које није потребно пречесто обављати.

Чишћење фуга између плочица

Бесмислено је ићи по кући са четкицом у руци и чистити једну по једну фугу. Осим што је то јако напоран и дуготрајан посао, вјероватно ће под изгледати горе него прије. Наиме, на неким мјестима нећете равномјерно моћи очистити нечистоћу па ће ти дијелови баш бости у очи.

Боље је једном годишње прекрити фуге бртвилом, а добра идеја је и премазати фуге воском како би их лакше очистили.

Прање жељезне таве

Таве од лијеваног жељеза често је потребно само пребрисати папирним убрусом, а многи их одлажу тако да оставе мало уља на дну. Најбоље је такву таву често користити.

Када ипак дође вријеме да је морате опрати, пазите да је добро осушите како се не би појавила хрђа.

Пажљиво слагање доњег веша

Уколико имате танак доњи веш, паметно га је пажљиво сложити како се не би оштетио, али када је ријеч о обичном памуку, слободно га само баците у ладицу.

Темељно прање шпорета и рерне након сваког кориштења

Свјеже мрље лако је уклонити мокром крпом након кухања и нема потребе за рибањем и кориштењем детерџента.

Шпорет детерџентом оперите једном седмично, а рерну једном мјесечно, зависи колико је користите.
Често полирање дрвеног намјештаја

Стручњаци кажу да би само намјештај који је већ обрађен уљем и воском требало стално обнављати тим средствима, а ту већином говоримо о старинском и дизајнерском намјештају.

Већина осталог намјештаја на себи има завршни слој који полако нестаје сваким новим чишћењем детерџентом или сличним средствима.

Полирати намјештај можете двапут годишње, иначе је довољно мрље обрисати влажном крпом.

Прање завјеса прије празника

У просјеку, завјесе би требали прати сваких шест мјесеци, али многе породице то раде и чешће. Уколико немате љубимце, не пушите и не отварате често прозоре, завјесе дуго могу остати свјежи и чисти.

Уколико их пречесто перете, може изблиједити боја на њима. Ако се на завјесама скупила прашина, једноставно их можете усисати.
Не треба сву храну прати

Ако на паковању целера пише да је спремно за употребу, онда није потребно прати намирницу када је извадите из паковања. Чак је могуће да ћете је додатно контаминирати могућим нечистоћама које су вам око судопера.

Уз то, нема потребе ни прати месо, а слично је и с гљивама, које је боље добро пребрисати, него опрати водом.

Пречесто пеглање

Замислите колико би вам живот био једноставнији да набавите ствари које су направљене од материјала који се не гужва.

Ипак, ако немате такве ствари, и даље можете доскочити проблему па, ако имате довољно мјеста, мокру одјећу објесити да се суши на вјешалицама.
Брисање опраног суђа

Чак и визуелно чисте крпе могу имати бактерија на себи, а док бришете мокре тањире, на њима ћете оставити и одређени број влакана са крпе. Једноставно пустите суђе да се само осуши.
Не допуштате производима да раде свој посао

Како би што прије завршили са чишћењем, многи ставе детерџент на мрљу и одмах почну рибати. Пуно ће лакше бити обрисати мрљу ако допустите средству да одради свој посао и разгради мрљу како би је било лакше уклонити.
Чишћење одвода 'реда ради'

Сва средства за чишћење су абразивна и агресивна и не би их требало пречесто користити јер би могла нагристи унутрашњост ваших цијеви.

Наравно, ако су вам цијеви заштопане, треба користити одговарајућа средства, али не 'реда ради'.
Чишћење чајника и апарата за кафу детерџентом

Стручњаци вјерују да ситни остаци у апаратима за кафу чине окус бољим, а с њима се слажу и многи љубитељи кафе, пише Бригхтсиде.

Исто вриједи и за чајнике. Боље их је прати само топлом водом, без детерџента.
Усисавање и прање подова сваки дан

Ово не вриједи уколико имате љубимце и малу дјецу, тада треба усисавати и прати подове пуно чешће.

Гулите све поврће прије кухања

Кора поврћа садржи многе здраве твари и понекад је штета не искористити те благодати у кувању. Осим тога, кора неког поврћа је и сасвим јестива, као рецимо код мркве или тиквице. Кромпир ћете такође лакше огулити ако га прво скувате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана