Koje kućanske poslove nije potrebno prečesto raditi

Nezavisne
Foto: pixabay

Mnogi poslovi u kući mogu se obavljati mnogo rjeđe nego ih neki obavljaju, a postoje i oni koji su prilično besmisleni. Donosimo spisak poslova koje nije potrebno prečesto obavljati.

Čišćenje fuga između pločica

Besmisleno je ići po kući sa četkicom u ruci i čistiti jednu po jednu fugu. Osim što je to jako naporan i dugotrajan posao, vjerovatno će pod izgledati gore nego prije. Naime, na nekim mjestima nećete ravnomjerno moći očistiti nečistoću pa će ti dijelovi baš bosti u oči.

Bolje je jednom godišnje prekriti fuge brtvilom, a dobra ideja je i premazati fuge voskom kako bi ih lakše očistili.

Pranje željezne tave

Tave od lijevanog željeza često je potrebno samo prebrisati papirnim ubrusom, a mnogi ih odlažu tako da ostave malo ulja na dnu. Najbolje je takvu tavu često koristiti.

Kada ipak dođe vrijeme da je morate oprati, pazite da je dobro osušite kako se ne bi pojavila hrđa.

Pažljivo slaganje donjeg veša

Ukoliko imate tanak donji veš, pametno ga je pažljivo složiti kako se ne bi oštetio, ali kada je riječ o običnom pamuku, slobodno ga samo bacite u ladicu.

Temeljno pranje šporeta i rerne nakon svakog korištenja

Svježe mrlje lako je ukloniti mokrom krpom nakon kuhanja i nema potrebe za ribanjem i korištenjem deterdženta.

Šporet deterdžentom operite jednom sedmično, a rernu jednom mjesečno, zavisi koliko je koristite.
Često poliranje drvenog namještaja

Stručnjaci kažu da bi samo namještaj koji je već obrađen uljem i voskom trebalo stalno obnavljati tim sredstvima, a tu većinom govorimo o starinskom i dizajnerskom namještaju.

Većina ostalog namještaja na sebi ima završni sloj koji polako nestaje svakim novim čišćenjem deterdžentom ili sličnim sredstvima.

Polirati namještaj možete dvaput godišnje, inače je dovoljno mrlje obrisati vlažnom krpom.

Pranje zavjesa prije praznika

U prosjeku, zavjese bi trebali prati svakih šest mjeseci, ali mnoge porodice to rade i češće. Ukoliko nemate ljubimce, ne pušite i ne otvarate često prozore, zavjese dugo mogu ostati svježi i čisti.

Ukoliko ih prečesto perete, može izblijediti boja na njima. Ako se na zavjesama skupila prašina, jednostavno ih možete usisati.
Ne treba svu hranu prati

Ako na pakovanju celera piše da je spremno za upotrebu, onda nije potrebno prati namirnicu kada je izvadite iz pakovanja. Čak je moguće da ćete je dodatno kontaminirati mogućim nečistoćama koje su vam oko sudopera.

Uz to, nema potrebe ni prati meso, a slično je i s gljivama, koje je bolje dobro prebrisati, nego oprati vodom.

Prečesto peglanje

Zamislite koliko bi vam život bio jednostavniji da nabavite stvari koje su napravljene od materijala koji se ne gužva.

Ipak, ako nemate takve stvari, i dalje možete doskočiti problemu pa, ako imate dovoljno mjesta, mokru odjeću objesiti da se suši na vješalicama.
Brisanje opranog suđa

Čak i vizuelno čiste krpe mogu imati bakterija na sebi, a dok brišete mokre tanjire, na njima ćete ostaviti i određeni broj vlakana sa krpe. Jednostavno pustite suđe da se samo osuši.
Ne dopuštate proizvodima da rade svoj posao

Kako bi što prije završili sa čišćenjem, mnogi stave deterdžent na mrlju i odmah počnu ribati. Puno će lakše biti obrisati mrlju ako dopustite sredstvu da odradi svoj posao i razgradi mrlju kako bi je bilo lakše ukloniti.
Čišćenje odvoda 'reda radi'

Sva sredstva za čišćenje su abrazivna i agresivna i ne bi ih trebalo prečesto koristiti jer bi mogla nagristi unutrašnjost vaših cijevi.

Naravno, ako su vam cijevi zaštopane, treba koristiti odgovarajuća sredstva, ali ne 'reda radi'.
Čišćenje čajnika i aparata za kafu deterdžentom

Stručnjaci vjeruju da sitni ostaci u aparatima za kafu čine okus boljim, a s njima se slažu i mnogi ljubitelji kafe, piše Brightside.

Isto vrijedi i za čajnike. Bolje ih je prati samo toplom vodom, bez deterdženta.
Usisavanje i pranje podova svaki dan

Ovo ne vrijedi ukoliko imate ljubimce i malu djecu, tada treba usisavati i prati podove puno češće.

Gulite sve povrće prije kuhanja

Kora povrća sadrži mnoge zdrave tvari i ponekad je šteta ne iskoristiti te blagodati u kuvanju. Osim toga, kora nekog povrća je i sasvim jestiva, kao recimo kod mrkve ili tikvice. Krompir ćete takođe lakše oguliti ako ga prvo skuvate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana