Кактуси - незахтјевне кућне биљке

Agencije
Кактуси - незахтјевне кућне биљке

Кактуси су сукулентне биљке (биљке које спремају воду у своје повећане листове, стабљике или коријен) које припадају породици Cactaceae. Углавном су бодљикаве трајнице које се одлично супротстављају суши захваљујући сочном и меснатом саставном ткиву.

А ако желите зеленило у свом дому, а немате искуства у гајењу биљака нити времена да се посветите томе, у том случају размишљате о кактусима. Једноставно одржавање и дуг вијек главне су њихове предности, а осим тога краси их привлачан изглед који ће уљепшати сваки дом без пуно посла и бриге које захтијева остало кућно цвијеће.

Иако важе за изузетно отпорне биљке, прије него се одлучите за кактус, вјероватно желите знати како се узгаја и одржава. Иако нису захтјевни за одржавање и имају минималне потребе, ипак постоје правила којих би се требало придржавати.

УЗГОЈ

За узгој кактуса у кући битно је знати да ове биљке воле свјетлост па их поставите на топло, сунчано мјесто гдје ће добити најмање четири до шест сати сунчеве свјетлости дневно. Окрените их ка јужној, западној или источној страни куће. У недостатку природне свјетлости, може послужити и вјештачка попут флуоресцентне лампе изнад кактуса.

ЗАЛИЈЕВАЊЕ

Кактус залијевајте по потреби која зависи од више фактора: врсте и величине кактуса, температуре ваздуха, годишњег доба, супстрата. Не постоји фиксно правило колико је тачно воде потребно, најбоље је да пратите биљку и сами процијените.

Собни кактуси имају једноставно одржавање и дуг вијек, што су њихове основне предности, а осим тога краси их привлачан изглед који ће уљепшати сваки дом.

ОДРЖАВАЊЕ

Кактуси воле сунчана и топла мјеста. Оптимална температура простора у којем се чувају зими је пет до 10 степени. Током зиме већина кактуса је у фази мировања па им вода не треба или им треба веома мало. Током љета, када су температуре високе, потребно је чешће залијевање, отприлике једном у пет дана, а на прољеће и јесен једном у десет дана.

Садња кактуса

Кактуси се саде на три начина

* сјеменом

* резницама

* изданком

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана