Kaktusi - nezahtjevne kućne biljke

Agencije
Kaktusi - nezahtjevne kućne biljke

Kaktusi su sukulentne biljke (biljke koje spremaju vodu u svoje povećane listove, stabljike ili korijen) koje pripadaju porodici Cactaceae. Uglavnom su bodljikave trajnice koje se odlično suprotstavljaju suši zahvaljujući sočnom i mesnatom sastavnom tkivu.

A ako želite zelenilo u svom domu, a nemate iskustva u gajenju biljaka niti vremena da se posvetite tome, u tom slučaju razmišljate o kaktusima. Jednostavno održavanje i dug vijek glavne su njihove prednosti, a osim toga krasi ih privlačan izgled koji će uljepšati svaki dom bez puno posla i brige koje zahtijeva ostalo kućno cvijeće.

Iako važe za izuzetno otporne biljke, prije nego se odlučite za kaktus, vjerovatno želite znati kako se uzgaja i održava. Iako nisu zahtjevni za održavanje i imaju minimalne potrebe, ipak postoje pravila kojih bi se trebalo pridržavati.

UZGOJ

Za uzgoj kaktusa u kući bitno je znati da ove biljke vole svjetlost pa ih postavite na toplo, sunčano mjesto gdje će dobiti najmanje četiri do šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. Okrenite ih ka južnoj, zapadnoj ili istočnoj strani kuće. U nedostatku prirodne svjetlosti, može poslužiti i vještačka poput fluorescentne lampe iznad kaktusa.

ZALIJEVANjE

Kaktus zalijevajte po potrebi koja zavisi od više faktora: vrste i veličine kaktusa, temperature vazduha, godišnjeg doba, supstrata. Ne postoji fiksno pravilo koliko je tačno vode potrebno, najbolje je da pratite biljku i sami procijenite.

Sobni kaktusi imaju jednostavno održavanje i dug vijek, što su njihove osnovne prednosti, a osim toga krasi ih privlačan izgled koji će uljepšati svaki dom.

ODRŽAVANjE

Kaktusi vole sunčana i topla mjesta. Optimalna temperatura prostora u kojem se čuvaju zimi je pet do 10 stepeni. Tokom zime većina kaktusa je u fazi mirovanja pa im voda ne treba ili im treba veoma malo. Tokom ljeta, kada su temperature visoke, potrebno je češće zalijevanje, otprilike jednom u pet dana, a na proljeće i jesen jednom u deset dana.

Sadnja kaktusa

Kaktusi se sade na tri načina

* sjemenom

* reznicama

* izdankom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana