Како су настале златне рибице

Г.С.
Како су настале златне рибице

Предак златне рибице није нико други него шаран. У језерима и ријекама Кине и Јапана има много шарана маслинастосиве боје и од њега се даље развијала златна рибица.

Вјековима су Кинези узгајали златне рибице, а у Јапану се златне рибице узгајају већ више од 400 година. Европи је златна рибица била потпуно непозната све до отприлике прије 200 година, кад је неколико златних рибица поклоњено госпођи Помпадур, пријатељици француског краља Луја XV. Пошто је мадам Помпадур била прва дама тадашњег свијета, златне рибице су постале "посљедњи модни крик" у Европи.

Имају различиту дужину, почевши од 4 па до готово 30 центиметара. Обична златна рибица, "лепезица", "комета", "нимфа", "велур", "лавица" – то су врсте које се највише узгајају у Европи и Америци.

Краће пераје

Обична златна рибица има танко тијело и нешто краће пераје. Лепезара је кратког, мало дебљег тијела, има пераје и реп израчван из два дијела. Нимфа је налик на комет, али је по дужини краћа и облија. Све се те рибице могу чувати у акварију, па их стога милиони људи држе по својим становима. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана