Kako su nastale zlatne ribice

G.S.
Kako su nastale zlatne ribice

Predak zlatne ribice nije niko drugi nego šaran. U jezerima i rijekama Kine i Japana ima mnogo šarana maslinastosive boje i od njega se dalje razvijala zlatna ribica.

Vjekovima su Kinezi uzgajali zlatne ribice, a u Japanu se zlatne ribice uzgajaju već više od 400 godina. Evropi je zlatna ribica bila potpuno nepoznata sve do otprilike prije 200 godina, kad je nekoliko zlatnih ribica poklonjeno gospođi Pompadur, prijateljici francuskog kralja Luja XV. Pošto je madam Pompadur bila prva dama tadašnjeg svijeta, zlatne ribice su postale "posljednji modni krik" u Evropi.

Imaju različitu dužinu, počevši od 4 pa do gotovo 30 centimetara. Obična zlatna ribica, "lepezica", "kometa", "nimfa", "velur", "lavica" – to su vrste koje se najviše uzgajaju u Evropi i Americi.

Kraće peraje

Obična zlatna ribica ima tanko tijelo i nešto kraće peraje. Lepezara je kratkog, malo debljeg tijela, ima peraje i rep izračvan iz dva dijela. Nimfa je nalik na komet, ali je po dužini kraća i oblija. Sve se te ribice mogu čuvati u akvariju, pa ih stoga milioni ljudi drže po svojim stanovima. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana