Како правилно очистити кухињску даску да би трајала дуже

ГС

Неправилна њега може придонијети томе да оне постану озбиљна пријетња за наше здравље. За разлику од пластичних дасака које можете прати у машини посуђа, дрвене кухињске даске захтијевају мало више пажње.

Даска за резање један је од најчешће кориштених предмета у кухињи. Међутим, знате ли како их правилно одржавати?

Битно је да се добро осуше

Приликом чишћења дрвених дасака, али и било којег другог дрвеног прибора, препорука је да их оперете с мало детерџента за суђе, исперете врућом водом, обришете и оставите да се осуше у усправном положају, како би се са свих страна "провјетриле".

Никако их немојте прати у машини за суђе јер ће их јаки млаз вруће воде у комбинацији с хемикалијама учинити подложнима пуцању и савијању. Ако даска има неколико већих удубљења од ножа, потрудите се их добро очистити.

Сол, лимун и сода су увијек добро рјешење

Такођер, даску је потребно очистити, испрати и осушити с обје стране плоче јер течност из хране може капнути и на другу страну те је тако запрљати. Како бисте били сигурни да ћете успјешно уклонити све бактерије, дрвену даску можете умјесто хемијским средствима очистити и помоћу двије намирнице које имате у кухињи: соли и лимуна.

Све што требате је посипати сол по дасци за резање те је изрибати половином лимуна. Тако очишћену даску оставите неколико минута да одстоји, а затим је исперите топлом водом. Како бисте с даске уклонили и неугодне мирисе, овој мјешавини додајте и соду бикарбону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана