Kako pravilno očistiti kuhinjsku dasku da bi trajala duže

GS

Nepravilna njega može pridonijeti tome da one postanu ozbiljna prijetnja za naše zdravlje. Za razliku od plastičnih dasaka koje možete prati u mašini posuđa, drvene kuhinjske daske zahtijevaju malo više pažnje.

Daska za rezanje jedan je od najčešće korištenih predmeta u kuhinji. Međutim, znate li kako ih pravilno održavati?

Bitno je da se dobro osuše

Prilikom čišćenja drvenih dasaka, ali i bilo kojeg drugog drvenog pribora, preporuka je da ih operete s malo deterdženta za suđe, isperete vrućom vodom, obrišete i ostavite da se osuše u uspravnom položaju, kako bi se sa svih strana "provjetrile".

Nikako ih nemojte prati u mašini za suđe jer će ih jaki mlaz vruće vode u kombinaciji s hemikalijama učiniti podložnima pucanju i savijanju. Ako daska ima nekoliko većih udubljenja od noža, potrudite se ih dobro očistiti.

Sol, limun i soda su uvijek dobro rješenje

Također, dasku je potrebno očistiti, isprati i osušiti s obje strane ploče jer tečnost iz hrane može kapnuti i na drugu stranu te je tako zaprljati. Kako biste bili sigurni da ćete uspješno ukloniti sve bakterije, drvenu dasku možete umjesto hemijskim sredstvima očistiti i pomoću dvije namirnice koje imate u kuhinji: soli i limuna.

Sve što trebate je posipati sol po dasci za rezanje te je izribati polovinom limuna. Tako očišćenu dasku ostavite nekoliko minuta da odstoji, a zatim je isperite toplom vodom. Kako biste s daske uklonili i neugodne mirise, ovoj mješavini dodajte i sodu bikarbonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana