Један састојак је сасвим довољан да очистите ових 13 ствари и да вам кућа одише свјежином

B92
Један састојак је сасвим довољан да очистите ових 13 ствари и да вам кућа одише свјежином

Лимун је једна од намирница коју скоро свако од нас има у кући. Употребљава се у великом броју рецепата, циједи се у чај, а његов сок може да се користи за освјежавајуће и здраво пиће. Међутим, користан је за још понешто.

Ево како да употребите овај цитрус како бисте освјежили и очистили своју кућу.

1. Очистите чесму

Пресјеците лимун на пола и употријебите га као сунђер. Ставите га испод чесме и исперите како бисте добили сјај.

2. Прочистите ваздух

Убаците нарезани лимун у посуду вруће воде или га изрежите и ставите у чинију са содом бикарбоном и ставите у собу коју желите да освјежите.

3. Оперите пластичне посуде

Сви у кући имамо пластичне посуде у којима чувамо храну па вјероватно знате колико су оне тешке за прање. Лимун ће вам олакшати посао. Ставите прљаве посуде у чинију или у судоперу пуну воде и ставите у њега лимунов сок, који ће да ријеши тврдокорну прљавштину.

4. Очистите радну површину

Лимунов сок помијешан с водом у бочици са распршивачем чини чуда за прљаве радне површине у кухињи. Довољно је да само мало прснете ове мјешавине на прљаву површину и обришете је крпом.

5. Оперите и избијелите одјећу

Ако желите да ваша бијела одјећа врати своју стару бијелину, довољно је да током прања додате у машину за веш 120 милилитара лимуновог сока и видјећете како чаробно дјелује.

6 Очистите даске за сјечење

Масноћу и бациле са својих дрвених или пластичних дасака за сјечење најлакше ћете уклонити ако натрљате половину лимуна директно на њих. Оставите их мало да упију сок који је лимун испустио, а онда их оперите топлом водом.

7. Уклоните буђ

Направите смијесу тако што ћете да помијешате лимунов сок и со. Смјесу утрљајте на све површине прекривене буђи или масне површине, на плочице, радне површине, шпорет и друга мјеста.

8. Лакше оперите масноћу с посуђа

У течност за судове додајте лимунов сок који ће вам олакшати прање масних лонаца и посуђа.

9. Очистите WC шкољку

Помјешајте боракс (натријум борат) са лимуновим соком како бисте направили снажно средство за чишћење WC шоље. Осим што ће се сијати након што је изрибате, лимун ће за собом оставити и фантастичан освјежавајући мирис.

10. Освежите фрижидер

Да би вам фрижидер мирисао свјеже, оставите половину лимуна у њему. Само је ставите на тањир било гдје и он ће покупити све друге мирисе и раширити свој. Замјените га након седам дана.

11. Оперите руке

Ако сте при припреми оброка сјецкали пуно лука, сигурно вам неће бити лакода уклоните тај мирис с прстију. То је случај само ако не употребите лимун – можете да га помјешате са водом или са сапуном и успјећете да искорените непожељан мирис.

12. Отчепите одводе

Отчепите одводе тако што ћете у њих да ставите соду бикарбону, а одмах након тога и лимунов сок. Оставите их неко вријеме да дјелују па ћете видјети колико ће вам одводи боље “дисати”.

13. Очистите огледала и прозоре

Све што вам треба за темељно чишћење прозора и огледала је мало лимуновог сока. Осим што ће се пресијавати, лепо ће мирисати када завршите с чишћењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана