Jedan sastojak je sasvim dovoljan da očistite ovih 13 stvari i da vam kuća odiše svježinom

B92
Jedan sastojak je sasvim dovoljan da očistite ovih 13 stvari i da vam kuća odiše svježinom

Limun je jedna od namirnica koju skoro svako od nas ima u kući. Upotrebljava se u velikom broju recepata, cijedi se u čaj, a njegov sok može da se koristi za osvježavajuće i zdravo piće. Međutim, koristan je za još ponešto.

Evo kako da upotrebite ovaj citrus kako biste osvježili i očistili svoju kuću.

1. Očistite česmu

Presjecite limun na pola i upotrijebite ga kao sunđer. Stavite ga ispod česme i isperite kako biste dobili sjaj.

2. Pročistite vazduh

Ubacite narezani limun u posudu vruće vode ili ga izrežite i stavite u činiju sa sodom bikarbonom i stavite u sobu koju želite da osvježite.

3. Operite plastične posude

Svi u kući imamo plastične posude u kojima čuvamo hranu pa vjerovatno znate koliko su one teške za pranje. Limun će vam olakšati posao. Stavite prljave posude u činiju ili u sudoperu punu vode i stavite u njega limunov sok, koji će da riješi tvrdokornu prljavštinu.

4. Očistite radnu površinu

Limunov sok pomiješan s vodom u bočici sa raspršivačem čini čuda za prljave radne površine u kuhinji. Dovoljno je da samo malo prsnete ove mješavine na prljavu površinu i obrišete je krpom.

5. Operite i izbijelite odjeću

Ako želite da vaša bijela odjeća vrati svoju staru bijelinu, dovoljno je da tokom pranja dodate u mašinu za veš 120 mililitara limunovog soka i vidjećete kako čarobno djeluje.

6 Očistite daske za sječenje

Masnoću i bacile sa svojih drvenih ili plastičnih dasaka za sječenje najlakše ćete ukloniti ako natrljate polovinu limuna direktno na njih. Ostavite ih malo da upiju sok koji je limun ispustio, a onda ih operite toplom vodom.

7. Uklonite buđ

Napravite smijesu tako što ćete da pomiješate limunov sok i so. Smjesu utrljajte na sve površine prekrivene buđi ili masne površine, na pločice, radne površine, šporet i druga mjesta.

8. Lakše operite masnoću s posuđa

U tečnost za sudove dodajte limunov sok koji će vam olakšati pranje masnih lonaca i posuđa.

9. Očistite WC školjku

Pomješajte boraks (natrijum borat) sa limunovim sokom kako biste napravili snažno sredstvo za čišćenje WC šolje. Osim što će se sijati nakon što je izribate, limun će za sobom ostaviti i fantastičan osvježavajući miris.

10. Osvežite frižider

Da bi vam frižider mirisao svježe, ostavite polovinu limuna u njemu. Samo je stavite na tanjir bilo gdje i on će pokupiti sve druge mirise i raširiti svoj. Zamjenite ga nakon sedam dana.

11. Operite ruke

Ako ste pri pripremi obroka sjeckali puno luka, sigurno vam neće biti lakoda uklonite taj miris s prstiju. To je slučaj samo ako ne upotrebite limun – možete da ga pomješate sa vodom ili sa sapunom i uspjećete da iskorenite nepoželjan miris.

12. Otčepite odvode

Otčepite odvode tako što ćete u njih da stavite sodu bikarbonu, a odmah nakon toga i limunov sok. Ostavite ih neko vrijeme da djeluju pa ćete vidjeti koliko će vam odvodi bolje “disati”.

13. Očistite ogledala i prozore

Sve što vam treba za temeljno čišćenje prozora i ogledala je malo limunovog soka. Osim što će se presijavati, lepo će mirisati kada završite s čišćenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana