Изгледа као освеживач за тоалет, али је права мала лабораторија

ГС
Изгледа као освеживач за тоалет, али је права мала лабораторија

Једна француска компанија изумјела је справу која сваку обичну ве-це шољу чини „паметном“, анализира урин и преко апликације шаље податке о вашем здравственом стању.

Да ли бисте вољели да можете свакога дана да контролишете и пратите своје здравствено стање или да жене могу да прате свој месечни циклус и знају када су им плодни дани, без одласка у лабораторије, чекања резултата, коришћења непрактичних кућних тестова или свакодневног мјерења температуре?

Мала направа, налик на освјеживач за ве-це у облику облутка, која се лако поставља у сваку тоалет шољу, може то да вам омогући. 

Сајам електронике за потрошаче, који је недавно одржан у Лас Вегасу, понудио је низ иновација у области здравства. Једна од њих је и Ју скен (U scan), коју је измислила француска компанија „Витингс“ (Withings).

Ју скен је мала кућна лабораторија за анализу урина, инсталирана у тоалет шољу, која све релевантне податке које покупи анализира и шаље у ваш мобилни телефон помоћу одговарајуће апликације.

У зависности од кертриџа који је у њој, Nutri balance или Cycle sync, она мери разне биомаркере које је могуће детектовати у урину, ph вредност, кетозу, и на основу њихове анализе у апликацији даје савете корисницима о хидратацији и исхрани и шта да предузму како би побољшали своје здравствено стање.

Код жена Cycle sync би требало да прати месечни циклус и ниво хормона, како би се лакше одредио период овулације и плодни дани. 

Ако исти тоалет користи више људи, она ће препознати и анализирати податке само оне особе за коју је програмирана. 

Батерија и одговарајући кертриџ се мењају на свака три мјесеца.

Произвођачи очекују да ће се ова справица наћи у слободној продаји у Европи крајем ове године, а цијена иницијалног пакета који може да потраје три мјесеца коштаће око 500 евра, са могућношћу каснијег мјесечног одржавања или куповине потрошних делова по потреби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана