Izgleda kao osveživač za toalet, ali je prava mala laboratorija

GS
Izgleda kao osveživač za toalet, ali je prava mala laboratorija

Jedna francuska kompanija izumjela je spravu koja svaku običnu ve-ce šolju čini „pametnom“, analizira urin i preko aplikacije šalje podatke o vašem zdravstvenom stanju.

Da li biste voljeli da možete svakoga dana da kontrolišete i pratite svoje zdravstveno stanje ili da žene mogu da prate svoj mesečni ciklus i znaju kada su im plodni dani, bez odlaska u laboratorije, čekanja rezultata, korišćenja nepraktičnih kućnih testova ili svakodnevnog mjerenja temperature?

Mala naprava, nalik na osvježivač za ve-ce u obliku oblutka, koja se lako postavlja u svaku toalet šolju, može to da vam omogući. 

Sajam elektronike za potrošače, koji je nedavno održan u Las Vegasu, ponudio je niz inovacija u oblasti zdravstva. Jedna od njih je i Ju sken (U scan), koju je izmislila francuska kompanija „Vitings“ (Withings).

Ju sken je mala kućna laboratorija za analizu urina, instalirana u toalet šolju, koja sve relevantne podatke koje pokupi analizira i šalje u vaš mobilni telefon pomoću odgovarajuće aplikacije.

U zavisnosti od kertridža koji je u njoj, Nutri balance ili Cycle sync, ona meri razne biomarkere koje je moguće detektovati u urinu, ph vrednost, ketozu, i na osnovu njihove analize u aplikaciji daje savete korisnicima o hidrataciji i ishrani i šta da preduzmu kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje.

Kod žena Cycle sync bi trebalo da prati mesečni ciklus i nivo hormona, kako bi se lakše odredio period ovulacije i plodni dani. 

Ako isti toalet koristi više ljudi, ona će prepoznati i analizirati podatke samo one osobe za koju je programirana. 

Baterija i odgovarajući kertridž se menjaju na svaka tri mjeseca.

Proizvođači očekuju da će se ova spravica naći u slobodnoj prodaji u Evropi krajem ove godine, a cijena inicijalnog paketa koji može da potraje tri mjeseca koštaće oko 500 evra, sa mogućnošću kasnijeg mjesečnog održavanja ili kupovine potrošnih delova po potrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana