Хидроген је једна од најкориснијих течности: На које све начине можете да га користите

ГС
Хидроген је једна од најкориснијих течности: На које све начине можете да га користите

Иако је хидроген познат по својој медицинској употреби и за фарбање косе, такође је и свестрана супстанца која може да се користи на толико много другачијих и корисних начина.

Ова бистра течност долази у различитим потенцијама у зависности од намјене: три процента (употреба у домаћинству), од шест до 10 процената (бијељење косе), 35 процената (за храну) и 90 процената (индустријска).

Представљамо неколико начина на које хидроген можете да искористите у домаћинству.

1. Уклоните мрље на одјећи испод пазуха

Смеђе жуте мрље од пазуха изгледају прилично ружно на одјећи. Отклоните их тако што ћете направити раствор од једног дијела течности за прање судова и два дијела водоник-пероксида. Све затим нанесите на мрљу, на око сат времена.

Оперите мајицу или кошуљу у хладној води, а затим осушите и носите. Ако је мрља баш упорна, можда ће захтјевати рибање содом бикарбоном.

2. Гајите печурке

Лудо, али истинито. Водоник-пероксид – верзија од 35 посто – помаже у борби против инфекција плијесни које могу да уништите печурке. Нанесите неколико капи у коморе за узгајање печурака како би сте инстант додали кисеоник.

3. Очистите машину за прање судова

Користите водоник-пероксид за чишћење машине за прање судова. Можете га прскати директно у уређај, оставити да мало одстоји, а затим обрисати. Или можете да направити „бомбу“ за чишћење са водоник-пероксидом, содом бикарбоном и есенцијалним уљем. Помјешајте све састојке, направите куглице величине за сладолед и пустите да се осуше преко ноћи.

Приликом употребе, ставите „бомбу“ на дно машине за прање судова, затим помешајте бело сирће и течни детерџент за прање судова у стакленој или керамичкој посуди и ставите на врх машине за прање судова. Када покренете машински циклус прања са бомбом (заједно са сирћетом и детерџентом), пероксид ће избјелити и очистити уређај, сода бикарбона ће да га опере, а уље ће му дати свјеж мирис.

4. Избјелите скоро све, од ноктију до фуга

Водоник-пероксид је одличан за избјељивање и освјетљавање многих ствари, као што су замрљане плочице, прљаве фуге, па чак и нокти. За нокте направите пасту од једног дијела водоник-пероксида са два дијела соде бикарбоне и утрљајте на нокте. Оставите да одстоји два или три минута, а затим исперите.

За чишћење фуга или сипајте водоник-пероксид директно на плочицу или направите пасту са содом бикарбоном и истрљајте је.

5. Направите водицу за испирање уста

Водоник-пероксид је добар за хигијену зуба. Користите га као водицу за испирање уста да убијете клице, пазећи да га прво разблажите (пола воде, пола водоник-пероксида), а затим мућкајте у устима један минут и испљуните. Никада не гутајте! Додатна предност овакве водице за испирање уста је што ће вам избјелити зубе. Такође можете да га користите за дезинфекцију и чишћење четкице за зубе и свих зубних апарата, као што су држачи и штитници за уста.

6. Дубински оперите веш

Нема потребе да купујете оне скупе комерцијалне производе за прање веша да избјелите вашу одјећу. Једноставно додајте шољу водоник-пероксида у машину за веша када перете бијело. Водоник-пероксид ће дезодорисати одјећу и уклонити мрље. А можете да га сипате  и директно на мрље, али прво урадите тест постојаности боје ако наносите на тамнију одјећу.

7. Убијте буђ и плијесан

Као што је већ речено, хидроген убија бактерије, али такође отклања и гљивице као што су буђ и плијесан. Зато узмите боцу са водоником и попрскајте своје купатило, подове, зидове, па чак и завјесу за туш. Тај „газирани звук“ ће вам бити довољан доказ да пероксид ради своје.

8. Узгајајте своју башту

Баштовани знају да је водоник-пероксид једна од најбољих супстанци за њихове биљке. Вишенамјенска течност може да помогне у контроли штеточина, да спријечи инфекцију на оштећеном дрвећу, да убија гљивице и да се бори против труљења коријена. Такође може и да побољша раст биљака. Тај додатни кисеоник доводи до тога да коријење апсорбује више хранљивих материја.

За контролу или убијање штеточина, додајте једну кашичицу хидрогена у једну шољу воде у бочици са распршивачем и распршите биљку. За борбу против трулежи корена или гљивичних инфекција, користите једну супену кашику по шољици воде, преноси Телеграф.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана