Hidrogen je jedna od najkorisnijih tečnosti: Na koje sve načine možete da ga koristite

GS
Hidrogen je jedna od najkorisnijih tečnosti: Na koje sve načine možete da ga koristite

Iako je hidrogen poznat po svojoj medicinskoj upotrebi i za farbanje kose, takođe je i svestrana supstanca koja može da se koristi na toliko mnogo drugačijih i korisnih načina.

Ova bistra tečnost dolazi u različitim potencijama u zavisnosti od namjene: tri procenta (upotreba u domaćinstvu), od šest do 10 procenata (bijeljenje kose), 35 procenata (za hranu) i 90 procenata (industrijska).

Predstavljamo nekoliko načina na koje hidrogen možete da iskoristite u domaćinstvu.

1. Uklonite mrlje na odjeći ispod pazuha

Smeđe žute mrlje od pazuha izgledaju prilično ružno na odjeći. Otklonite ih tako što ćete napraviti rastvor od jednog dijela tečnosti za pranje sudova i dva dijela vodonik-peroksida. Sve zatim nanesite na mrlju, na oko sat vremena.

Operite majicu ili košulju u hladnoj vodi, a zatim osušite i nosite. Ako je mrlja baš uporna, možda će zahtjevati ribanje sodom bikarbonom.

2. Gajite pečurke

Ludo, ali istinito. Vodonik-peroksid – verzija od 35 posto – pomaže u borbi protiv infekcija plijesni koje mogu da uništite pečurke. Nanesite nekoliko kapi u komore za uzgajanje pečuraka kako bi ste instant dodali kiseonik.

3. Očistite mašinu za pranje sudova

Koristite vodonik-peroksid za čišćenje mašine za pranje sudova. Možete ga prskati direktno u uređaj, ostaviti da malo odstoji, a zatim obrisati. Ili možete da napraviti „bombu“ za čišćenje sa vodonik-peroksidom, sodom bikarbonom i esencijalnim uljem. Pomješajte sve sastojke, napravite kuglice veličine za sladoled i pustite da se osuše preko noći.

Prilikom upotrebe, stavite „bombu“ na dno mašine za pranje sudova, zatim pomešajte belo sirće i tečni deterdžent za pranje sudova u staklenoj ili keramičkoj posudi i stavite na vrh mašine za pranje sudova. Kada pokrenete mašinski ciklus pranja sa bombom (zajedno sa sirćetom i deterdžentom), peroksid će izbjeliti i očistiti uređaj, soda bikarbona će da ga opere, a ulje će mu dati svjež miris.

4. Izbjelite skoro sve, od noktiju do fuga

Vodonik-peroksid je odličan za izbjeljivanje i osvjetljavanje mnogih stvari, kao što su zamrljane pločice, prljave fuge, pa čak i nokti. Za nokte napravite pastu od jednog dijela vodonik-peroksida sa dva dijela sode bikarbone i utrljajte na nokte. Ostavite da odstoji dva ili tri minuta, a zatim isperite.

Za čišćenje fuga ili sipajte vodonik-peroksid direktno na pločicu ili napravite pastu sa sodom bikarbonom i istrljajte je.

5. Napravite vodicu za ispiranje usta

Vodonik-peroksid je dobar za higijenu zuba. Koristite ga kao vodicu za ispiranje usta da ubijete klice, pazeći da ga prvo razblažite (pola vode, pola vodonik-peroksida), a zatim mućkajte u ustima jedan minut i ispljunite. Nikada ne gutajte! Dodatna prednost ovakve vodice za ispiranje usta je što će vam izbjeliti zube. Takođe možete da ga koristite za dezinfekciju i čišćenje četkice za zube i svih zubnih aparata, kao što su držači i štitnici za usta.

6. Dubinski operite veš

Nema potrebe da kupujete one skupe komercijalne proizvode za pranje veša da izbjelite vašu odjeću. Jednostavno dodajte šolju vodonik-peroksida u mašinu za veša kada perete bijelo. Vodonik-peroksid će dezodorisati odjeću i ukloniti mrlje. A možete da ga sipate  i direktno na mrlje, ali prvo uradite test postojanosti boje ako nanosite na tamniju odjeću.

7. Ubijte buđ i plijesan

Kao što je već rečeno, hidrogen ubija bakterije, ali takođe otklanja i gljivice kao što su buđ i plijesan. Zato uzmite bocu sa vodonikom i poprskajte svoje kupatilo, podove, zidove, pa čak i zavjesu za tuš. Taj „gazirani zvuk“ će vam biti dovoljan dokaz da peroksid radi svoje.

8. Uzgajajte svoju baštu

Baštovani znaju da je vodonik-peroksid jedna od najboljih supstanci za njihove biljke. Višenamjenska tečnost može da pomogne u kontroli štetočina, da spriječi infekciju na oštećenom drveću, da ubija gljivice i da se bori protiv truljenja korijena. Takođe može i da poboljša rast biljaka. Taj dodatni kiseonik dovodi do toga da korijenje apsorbuje više hranljivih materija.

Za kontrolu ili ubijanje štetočina, dodajte jednu kašičicu hidrogena u jednu šolju vode u bočici sa raspršivačem i raspršite biljku. Za borbu protiv truleži korena ili gljivičnih infekcija, koristite jednu supenu kašiku po šoljici vode, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana