Ево зашто кухињске даске могу бити опасне по здравље

GS
Ево зашто кухињске даске могу бити опасне по здравље

У зависности од врсте даске за сјечење коју користите у кухињи, ваша јела између осталог могу бити контаминирана и микропластиком.

Утврђено је да сјечење шаргарепе на пластичној дасци може да произведе чак 15 милиграма микропластике по резу, или око 50 грама годишње – што је отприлике тежина десет пластичних кредитних картица.

Недавна студија објављена у рецензираном часопису Екотоксицолоџи енд Паблик Хелт представила је шокантну процјену, према којој су научници представили укупну годишњу изложеност микропластици по особи користећи пластичне кухињске даске.

Микропластични облици могу да ометају пробавни и респираторни систем, а хемијски адитиви које испуштају могу да поремете ендокрини и репродуктивни систем, упозорила је недавно група научника из Јужне Кореје.

Све већи број доказа указује на то да је микропластика проблем јавног здравља. Микропластика је пронађена у људским плућима, крви, па чак и у плаценти.

Научници још увијек проучавају све начине на које микропластика може утицати на здравље људи.

Већина пластике се не разграђује у животној средини, али се распада – ове мале пластичне честице могу да апсорбују хемијске загађиваче и микроорганизме који могу представљати здравствени ризик за људе.

Студије су показале да животиње изложене микропластици могу доживјети кашњење у развоју, промјене у понашању, неплодност и ослабљен имуни систем.

 

Замијените пластичне даске дрвеним

Данас је немогуће избећи микропластику. Али неке државе предузимају кораке у борби против микропластике, док неке кораке можемо предузети и сами.

На примјер, замијените пластичне даске за сјечење стакленим, мермерним, бамбусовим или дрвеним. Дрвене даске за сјечење, осим што су најјефтиније, имају и природна антимикробна својства.

 

Како избјећи микро пластику?

Избјегавајте да пијете из пластичних флаша за воду, посебно оне за једнократну употребу - Ако морате да пијете од њих, покушајте да их држите подаље од сунца у хладном и сувом окружењу. Пластичне флаше за воду за једнократну употребу врло лако деградирају као одговор на температурне промене или механички стрес.

Поргријевајте храну у микроталасној пећници у стакленим посудама - Загријевање хране у пластичним посудама може ослободити милионе микропластичних честица у храну.

Филтрирајте воду - Због широке употребе и загађења пластике, вода понекад може садржати микропластичне честице. Кућни филтери за воду могу бити ефикасни у смањењу многих загађивача, укључујући микропластику.

Редовно бришите прашину и усисавајте - Уклањање вишка прашине из кухиње може помоћи у смањењу количине микропластичних влакана у прашини која би могла контаминирати вашу храну, преноси Здравље Курир.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана