Evo zašto kuhinjske daske mogu biti opasne po zdravlje

GS
Evo zašto kuhinjske daske mogu biti opasne po zdravlje

U zavisnosti od vrste daske za sječenje koju koristite u kuhinji, vaša jela između ostalog mogu biti kontaminirana i mikroplastikom.

Utvrđeno je da sječenje šargarepe na plastičnoj dasci može da proizvede čak 15 miligrama mikroplastike po rezu, ili oko 50 grama godišnje – što je otprilike težina deset plastičnih kreditnih kartica.

Nedavna studija objavljena u recenziranom časopisu Ekotoksicolodži end Pablik Helt predstavila je šokantnu procjenu, prema kojoj su naučnici predstavili ukupnu godišnju izloženost mikroplastici po osobi koristeći plastične kuhinjske daske.

Mikroplastični oblici mogu da ometaju probavni i respiratorni sistem, a hemijski aditivi koje ispuštaju mogu da poremete endokrini i reproduktivni sistem, upozorila je nedavno grupa naučnika iz Južne Koreje.

Sve veći broj dokaza ukazuje na to da je mikroplastika problem javnog zdravlja. Mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, krvi, pa čak i u placenti.

Naučnici još uvijek proučavaju sve načine na koje mikroplastika može uticati na zdravlje ljudi.

Većina plastike se ne razgrađuje u životnoj sredini, ali se raspada – ove male plastične čestice mogu da apsorbuju hemijske zagađivače i mikroorganizme koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljude.

Studije su pokazale da životinje izložene mikroplastici mogu doživjeti kašnjenje u razvoju, promjene u ponašanju, neplodnost i oslabljen imuni sistem.

 

Zamijenite plastične daske drvenim

Danas je nemoguće izbeći mikroplastiku. Ali neke države preduzimaju korake u borbi protiv mikroplastike, dok neke korake možemo preduzeti i sami.

Na primjer, zamijenite plastične daske za sječenje staklenim, mermernim, bambusovim ili drvenim. Drvene daske za sječenje, osim što su najjeftinije, imaju i prirodna antimikrobna svojstva.

 

Kako izbjeći mikro plastiku?

Izbjegavajte da pijete iz plastičnih flaša za vodu, posebno one za jednokratnu upotrebu - Ako morate da pijete od njih, pokušajte da ih držite podalje od sunca u hladnom i suvom okruženju. Plastične flaše za vodu za jednokratnu upotrebu vrlo lako degradiraju kao odgovor na temperaturne promene ili mehanički stres.

Porgrijevajte hranu u mikrotalasnoj pećnici u staklenim posudama - Zagrijevanje hrane u plastičnim posudama može osloboditi milione mikroplastičnih čestica u hranu.

Filtrirajte vodu - Zbog široke upotrebe i zagađenja plastike, voda ponekad može sadržati mikroplastične čestice. Kućni filteri za vodu mogu biti efikasni u smanjenju mnogih zagađivača, uključujući mikroplastiku.

Redovno brišite prašinu i usisavajte - Uklanjanje viška prašine iz kuhinje može pomoći u smanjenju količine mikroplastičnih vlakana u prašini koja bi mogla kontaminirati vašu hranu, prenosi Zdravlje Kurir.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana