Додир жуте боје у ентеријеру

Agencije
 Додир жуте боје у ентеријеру

Жута боја не мора увијек да служи за акцентовање појединих дијелова енетеријера или разбијање монотоније - она може бити и одлична подлога и база. Уколико желите да освјежите дом и унесете у њега извјесну количину оптимизма, свјетлости и радости, жута је логичан избор.

Ова боја не оставља равнодушним и с њом не можете играти на сигурно - или је волите или вас иритира. Међутим, у правим комбинацијама донијеће само позитивне коментаре на рачун уређења вашег животног простора.

Што се тиче саме психологије боја, сматра се да жута подстиче комуникацију, убрзава метаболизам, али и да утиче на ведрину и добро расположење јер асоцира на сунце и љетне дане. То је весела и топла боја, симбол успјеха и среће.

Дневни и радни простор, био он кућни или пословни, свакако ће живнути ако му додате жуте детаље. То може да буде тепих, покоји јастучич, столица, зид… У којој год количини унијели ову боју у ваш дом, динамика у простору и осјећај позитивне енергије су загарантовани.

Додатан ефекат можете постићи комодом или библиотеком жуте боје. Заједно са шареним колоритом које носе саме књиге, одрадиће одличан посао - подићи ће расположење и унијети динамику у простор.

Чињеницу да се црна и жута одлично слажу не треба посебно наглашавати. Често имамо прилику да видимо разне добитне црно-жуте комбинације познатих дизајнера ентеријера, али имајте на уму да жута боја подједнако добро иде и са бијелом и сивом.

Они који воле колоритне просторе знају да се жута лијепо комбинује с плавом, љубичастом и зеленом, али добродошла је и у просторијама у којима доминира дезен дрвета и опеке.

Жута је први избор уколико вашем простору недостаје "оно нешто" - и најтамнији елементи и тмурни ентеријери постаће мјесто за сакупљање енергије и подстицање на активност.

Кухиње с тамнијим фронтовима попримиће савремен изглед уколико убаците неколико елемената у жутој боји која благо прелази у наранџасту.

Осим тога, можете се поиграти и с кухињским апаратима, па се тако нпр. одлучите за жути ретро фрижидер, столице или детаље у овој боји.

Купатило је мјесто за релаксацију па не чуди што у њему превладавају смиреније боје попут блиједозелене или морскоплаве. Ако сте пак спремни да направите искорак и ову просторију испуните добрим вибрацијама, уведите жуту кроз декоративне плочице, аксесоаре, рам за огледало, ормариће…

Жута је одлична за предсобља и, генерално, за мање просторе јер, попут бијеле, има рефлектујући ефекат па их чини визуелно већим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана