Dodir žute boje u enterijeru

Agencije
 Dodir žute boje u enterijeru

Žuta boja ne mora uvijek da služi za akcentovanje pojedinih dijelova eneterijera ili razbijanje monotonije - ona može biti i odlična podloga i baza. Ukoliko želite da osvježite dom i unesete u njega izvjesnu količinu optimizma, svjetlosti i radosti, žuta je logičan izbor.

Ova boja ne ostavlja ravnodušnim i s njom ne možete igrati na sigurno - ili je volite ili vas iritira. Međutim, u pravim kombinacijama donijeće samo pozitivne komentare na račun uređenja vašeg životnog prostora.

Što se tiče same psihologije boja, smatra se da žuta podstiče komunikaciju, ubrzava metabolizam, ali i da utiče na vedrinu i dobro raspoloženje jer asocira na sunce i ljetne dane. To je vesela i topla boja, simbol uspjeha i sreće.

Dnevni i radni prostor, bio on kućni ili poslovni, svakako će živnuti ako mu dodate žute detalje. To može da bude tepih, pokoji jastučič, stolica, zid… U kojoj god količini unijeli ovu boju u vaš dom, dinamika u prostoru i osjećaj pozitivne energije su zagarantovani.

Dodatan efekat možete postići komodom ili bibliotekom žute boje. Zajedno sa šarenim koloritom koje nose same knjige, odradiće odličan posao - podići će raspoloženje i unijeti dinamiku u prostor.

Činjenicu da se crna i žuta odlično slažu ne treba posebno naglašavati. Često imamo priliku da vidimo razne dobitne crno-žute kombinacije poznatih dizajnera enterijera, ali imajte na umu da žuta boja podjednako dobro ide i sa bijelom i sivom.

Oni koji vole koloritne prostore znaju da se žuta lijepo kombinuje s plavom, ljubičastom i zelenom, ali dobrodošla je i u prostorijama u kojima dominira dezen drveta i opeke.

Žuta je prvi izbor ukoliko vašem prostoru nedostaje "ono nešto" - i najtamniji elementi i tmurni enterijeri postaće mjesto za sakupljanje energije i podsticanje na aktivnost.

Kuhinje s tamnijim frontovima poprimiće savremen izgled ukoliko ubacite nekoliko elemenata u žutoj boji koja blago prelazi u narandžastu.

Osim toga, možete se poigrati i s kuhinjskim aparatima, pa se tako npr. odlučite za žuti retro frižider, stolice ili detalje u ovoj boji.

Kupatilo je mjesto za relaksaciju pa ne čudi što u njemu prevladavaju smirenije boje poput blijedozelene ili morskoplave. Ako ste pak spremni da napravite iskorak i ovu prostoriju ispunite dobrim vibracijama, uvedite žutu kroz dekorativne pločice, aksesoare, ram za ogledalo, ormariće…

Žuta je odlična za predsoblja i, generalno, za manje prostore jer, poput bijele, ima reflektujući efekat pa ih čini vizuelno većim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana