Чему служи фиока испод рерне? Није за складиштење тепсија, откријте малу тајну шпорета

ГС
Foto: Илустрација

Руковање шпоретом није тешко, али можда ћете открити да овај уређај има још неколико тајни. Да ли знате чему служи ова фиока на дну? Обично служи као додатно мјесто за тепсије или калупе.

Наравно, у њој можете држати посуђе. У ствари, међутим, фиока је направљена за нешто потпуно другачије. Бићете изненађени, али можда ће вам се свидјети.

Фиока на дну шпорета је тзв. фиока за загријевање и служи за чување топле хране. Храну коју више не би требало да печете, али не бисмо волели да се охлади. Мјесто испод рерне је савршено јер има одговарајућу температуру и штити храну од сушења.

Да ли сте знали за то?

И то није све. Овај уређај има још једну, мало познату, али врло корисну функцију. Ради се о чишћењу стакла у рерни. То се може учинити лакше и ефикасније. У многим моделима шпорета стакло се може једноставно ... извући.

Како се то ради? Проверите упутство за употребу.

Као што видите, шпорет је имао неке тајне у рукаву које сте управо открили. Шта још вриједи знати о овом уређају? Једна од функција заслужује пажњу, односно циркулација топлог ваздуха. Веома је важно и вриједи га користити, али не увијек.

Укључивање топлог ваздуха омогућава вам значајно убрзање процеса кувања. На овај начин штедимо вријеме и електричну енергију, а храна се равномјерно пече споља и изнутра. Међутим, морате знати да циркулација топлог ваздуха неће увијек радити. Боље га не палити приликом печења деликатних колача попут бисквита или лепиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана