Čemu služi fioka ispod rerne? Nije za skladištenje tepsija, otkrijte malu tajnu šporeta

GS
Foto: Ilustracija

Rukovanje šporetom nije teško, ali možda ćete otkriti da ovaj uređaj ima još nekoliko tajni. Da li znate čemu služi ova fioka na dnu? Obično služi kao dodatno mjesto za tepsije ili kalupe.

Naravno, u njoj možete držati posuđe. U stvari, međutim, fioka je napravljena za nešto potpuno drugačije. Bićete iznenađeni, ali možda će vam se svidjeti.

Fioka na dnu šporeta je tzv. fioka za zagrijevanje i služi za čuvanje tople hrane. Hranu koju više ne bi trebalo da pečete, ali ne bismo voleli da se ohladi. Mjesto ispod rerne je savršeno jer ima odgovarajuću temperaturu i štiti hranu od sušenja.

Da li ste znali za to?

I to nije sve. Ovaj uređaj ima još jednu, malo poznatu, ali vrlo korisnu funkciju. Radi se o čišćenju stakla u rerni. To se može učiniti lakše i efikasnije. U mnogim modelima šporeta staklo se može jednostavno ... izvući.

Kako se to radi? Proverite uputstvo za upotrebu.

Kao što vidite, šporet je imao neke tajne u rukavu koje ste upravo otkrili. Šta još vrijedi znati o ovom uređaju? Jedna od funkcija zaslužuje pažnju, odnosno cirkulacija toplog vazduha. Veoma je važno i vrijedi ga koristiti, ali ne uvijek.

Uključivanje toplog vazduha omogućava vam značajno ubrzanje procesa kuvanja. Na ovaj način štedimo vrijeme i električnu energiju, a hrana se ravnomjerno peče spolja i iznutra. Međutim, morate znati da cirkulacija toplog vazduha neće uvijek raditi. Bolje ga ne paliti prilikom pečenja delikatnih kolača poput biskvita ili lepinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana