Биљке које штите од комараца: Украсиће ваш простор и сачувати вас од најезде инсеката

Telegraf
Foto: Pixabay

Посљедњи дани маја, као и цијело љето, које је пред нама, доносе углавном лијепо вријеме, али са њим стижу и разни инсекти. Посебно се издвајају комарци, који умију да буду прилично досадни и упорни.

Неке хемикалије које се користе за њихово растеривање нису погодне ни за људско здравље, међутим, на срећу, у природи постоји рјешење.

И комарци, и мрави, и муве и други инсекти почеће да вас заобилазе ако употребите биљке које имају јак мирис, односно хемијско једињење које само они могу да осјете.

Ботаничари издвајају осам биљака које су у исто вријеме и декоративне, а могу да заштите од најезде инсеката.


Нана

 Нана се често користи у кулинарске сврхе, али такође може учинити чуда када је у питању борба против најезде мрава, али и комараца у ваш дом.

Поспите менту гдје год да пронађете мраве и гледајте их како одлазе. Снажан мирис који ова биљка има растерује инсекте, а комарци бјеже од ње. Есенцијално уље нане такође је дјелотворно.

2. Лаванда

Лаванда садржи једињење звано линалол, које је добро познато средство против комараца, бува, воћних мува, мољаца и бубашваба.

Ако је засадите на тераси, замирисаће цео комшилук. У борби потив инсеката можете да је користите и тако што ћете шаку лишћа лаванде ставити у бочицу са распршивачем напуњену водом и попрскати раствором намјештај и просторије у кући.

3. Мацина трава

Мачке воле мацину траву, али комарцима она није омиљена. Ова биљка избацује течност која има високо ефикасну моћ одбијања комараца.

Посадите мацину траву на балкону или у кући и уживајте у простору без досадног зујања комараца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана