Biljke koje štite od komaraca: Ukrasiće vaš prostor i sačuvati vas od najezde insekata

Telegraf
Foto: Pixabay

Posljednji dani maja, kao i cijelo ljeto, koje je pred nama, donose uglavnom lijepo vrijeme, ali sa njim stižu i razni insekti. Posebno se izdvajaju komarci, koji umiju da budu prilično dosadni i uporni.

Neke hemikalije koje se koriste za njihovo rasterivanje nisu pogodne ni za ljudsko zdravlje, međutim, na sreću, u prirodi postoji rješenje.

I komarci, i mravi, i muve i drugi insekti počeće da vas zaobilaze ako upotrebite biljke koje imaju jak miris, odnosno hemijsko jedinjenje koje samo oni mogu da osjete.

Botaničari izdvajaju osam biljaka koje su u isto vrijeme i dekorativne, a mogu da zaštite od najezde insekata.


Nana

 Nana se često koristi u kulinarske svrhe, ali takođe može učiniti čuda kada je u pitanju borba protiv najezde mrava, ali i komaraca u vaš dom.

Pospite mentu gdje god da pronađete mrave i gledajte ih kako odlaze. Snažan miris koji ova biljka ima rasteruje insekte, a komarci bježe od nje. Esencijalno ulje nane takođe je djelotvorno.

2. Lavanda

Lavanda sadrži jedinjenje zvano linalol, koje je dobro poznato sredstvo protiv komaraca, buva, voćnih muva, moljaca i bubašvaba.

Ako je zasadite na terasi, zamirisaće ceo komšiluk. U borbi potiv insekata možete da je koristite i tako što ćete šaku lišća lavande staviti u bočicu sa raspršivačem napunjenu vodom i poprskati rastvorom namještaj i prostorije u kući.

3. Macina trava

Mačke vole macinu travu, ali komarcima ona nije omiljena. Ova biljka izbacuje tečnost koja ima visoko efikasnu moć odbijanja komaraca.

Posadite macinu travu na balkonu ili u kući i uživajte u prostoru bez dosadnog zujanja komaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana