Биљке које би требало засадити до краја априла

атв
Foto: илустрација

Април је право вријеме за садњу појединих врста украсних биљака које ће све до јесени давати бајковити изгледа вашим терасама и двориштима. Ботаничари тврде да, ако биљку засадимо у право вријеме и његујемо је како је потребно, веће су шансе да она да свој максимум у цвјетовима и љепоти.

Према мишљењу стручњака, април је идеално вријеме да посадите ових пет врста цвијећа за баште и балконе.

Јагорчевина

Она се сматра вјесником прољећа, а заправо право вријеме за њену садњу је половина априла.

Одговара јој супстрат за геранијуме са 20 пијеска или перлита. Прија јој положај у полусијенци и температура од пет до 18 степени. Нека прије пресађивања јагорчевине буде обезбиједјено влажно, хранљиво и пропусно земљиште. Кад пресадите своје саднице младе јагорчевине, залијте их и сачекајте још мало до првих комплетних цвјетова.

Дан и ноћ

Дан и ноћ се обично сади у јесен, али је април такође погодан за садњу ове веома посебне биљке. Вјерује се да инфузија направљена од цвијета ове биљке помаже сломљеним срцима. Ова биљка спада у породицу љубичица, па је често зову и пољска љубичица.

Код ње су цвјетови најчешће велики, љубичасте боје, али могу бити и двобојни. Може бити једногодишња или двогодишња у зависности када је посађена. Најлакше се размножавају сјеменом. Саде се у саксије. У саксију средње величине ставите ¾ земље за цвијеће, потом у њу ставите око пет сјеменки. Прекријте сјеменке земљом до врха саксије. Поставите на сјеновито мјесто и редовно залијевајте.

Петуније

Петунија је омиљена врста цвијећа многим женама, како за терасе, тако и за дворишта. Њихова љепота је у цвјетовима различитих боја и нијанси, а април је идеално вријеме да их засадите.  Уколико желите да веше петуније цвјетају пуним сјајем, редовно их залијевајте и уклањајте старе цвјетове.

За успјешан узгој петуније требаће вам, осим квалитетног сјемена и квалитетан супстрат за садњу. Петунија воли растресито земљиште. Ако је супстрат нешто тежи, додајте му пијеска како не би постао превише збијен. Правилан размјер пијеска и супстрата требао би да буде 1:5.

Цинија

У народу позната као "лијепи човјек", цинија подсјећа на хризантеме, има чврсту стабљику и има је у разним бојама.

Циније се могу наћи у великом броју боја и облика цвијета. Ова биљка се гаји на отвореном и воли пуно сунца. Одговара јој мјесто заштићено од вјетра, богато хранљиво и умјерено влажно земљиште. У априлу се сади сјеме у врту или у саксијама, а касније се расади, иако значајан број младих биљака приликом пресађивања угине. Земљиште се редовно залијева, и већ послије од шест до осам седмица младе биљке цвјетају.

Кадифица

Кадифица је цвијеће чије је идеално вријеме садње април. Ова биљка је веома отпорна на различите временске услове. Када достигне висину од пет до 10 центиметара, требало би је расадити на стално мјесто, гдје ће остати током цијелог љета.

Размак између биљака треба да буде од 15 до 25 центиметара. Потребно јој је редовно залијевање и прихрана. Могу бити различитих висина, али најчешће достигну висину око двадесетак центиметара. Прецвјетале цвјетове требало би одстрањивати.

Кадифица је једногодишња биљка, али можете сачувати њено сјеме за сљедећу годину. Кадифа цвјета у предивним наранџастим, бијелим или жутим нијансама. Уколико имате балкон, ово отпорно цвијеће је идалан избор и за украшавање тог простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана