Biljke koje bi trebalo zasaditi do kraja aprila

atv
Foto: ilustracija

April je pravo vrijeme za sadnju pojedinih vrsta ukrasnih biljaka koje će sve do jeseni davati bajkoviti izgleda vašim terasama i dvorištima. Botaničari tvrde da, ako biljku zasadimo u pravo vrijeme i njegujemo je kako je potrebno, veće su šanse da ona da svoj maksimum u cvjetovima i ljepoti.

Prema mišljenju stručnjaka, april je idealno vrijeme da posadite ovih pet vrsta cvijeća za bašte i balkone.

Jagorčevina

Ona se smatra vjesnikom proljeća, a zapravo pravo vrijeme za njenu sadnju je polovina aprila.

Odgovara joj supstrat za geranijume sa 20 pijeska ili perlita. Prija joj položaj u polusijenci i temperatura od pet do 18 stepeni. Neka prije presađivanja jagorčevine bude obezbijedjeno vlažno, hranljivo i propusno zemljište. Kad presadite svoje sadnice mlade jagorčevine, zalijte ih i sačekajte još malo do prvih kompletnih cvjetova.

Dan i noć

Dan i noć se obično sadi u jesen, ali je april takođe pogodan za sadnju ove veoma posebne biljke. Vjeruje se da infuzija napravljena od cvijeta ove biljke pomaže slomljenim srcima. Ova biljka spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica.

Kod nje su cvjetovi najčešće veliki, ljubičaste boje, ali mogu biti i dvobojni. Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja u zavisnosti kada je posađena. Najlakše se razmnožavaju sjemenom. Sade se u saksije. U saksiju srednje veličine stavite ¾ zemlje za cvijeće, potom u nju stavite oko pet sjemenki. Prekrijte sjemenke zemljom do vrha saksije. Postavite na sjenovito mjesto i redovno zalijevajte.

Petunije

Petunija je omiljena vrsta cvijeća mnogim ženama, kako za terase, tako i za dvorišta. Njihova ljepota je u cvjetovima različitih boja i nijansi, a april je idealno vrijeme da ih zasadite.  Ukoliko želite da veše petunije cvjetaju punim sjajem, redovno ih zalijevajte i uklanjajte stare cvjetove.

Za uspješan uzgoj petunije trebaće vam, osim kvalitetnog sjemena i kvalitetan supstrat za sadnju. Petunija voli rastresito zemljište. Ako je supstrat nešto teži, dodajte mu pijeska kako ne bi postao previše zbijen. Pravilan razmjer pijeska i supstrata trebao bi da bude 1:5.

Cinija

U narodu poznata kao "lijepi čovjek", cinija podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i ima je u raznim bojama.

Cinije se mogu naći u velikom broju boja i oblika cvijeta. Ova biljka se gaji na otvorenom i voli puno sunca. Odgovara joj mjesto zaštićeno od vjetra, bogato hranljivo i umjereno vlažno zemljište. U aprilu se sadi sjeme u vrtu ili u saksijama, a kasnije se rasadi, iako značajan broj mladih biljaka prilikom presađivanja ugine. Zemljište se redovno zalijeva, i već poslije od šest do osam sedmica mlade biljke cvjetaju.

Kadifica

Kadifica je cvijeće čije je idealno vrijeme sadnje april. Ova biljka je veoma otporna na različite vremenske uslove. Kada dostigne visinu od pet do 10 centimetara, trebalo bi je rasaditi na stalno mjesto, gdje će ostati tokom cijelog ljeta.

Razmak između biljaka treba da bude od 15 do 25 centimetara. Potrebno joj je redovno zalijevanje i prihrana. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara. Precvjetale cvjetove trebalo bi odstranjivati.

Kadifica je jednogodišnja biljka, ali možete sačuvati njeno sjeme za sljedeću godinu. Kadifa cvjeta u predivnim narandžastim, bijelim ili žutim nijansama. Ukoliko imate balkon, ovo otporno cvijeće je idalan izbor i za ukrašavanje tog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana