Ако вам у дому процвјета ова биљка, знајте да сте веома посебна особа

GS
Foto: Facebook

Доћи до суштине биљака није увијек лако. Дешава се понекад да поједино цвијеће краси наша дворишта, станове, куће, жардињере, а да нам никада не укажу поштовање, награђујући нас барем једним цвјетићем. Кад се то, пак, деси, знамо да нам је захвално и да смо урадили добар посао

Биљка, којој треба заиста много пажње да би дала награду у виду прелијепог цвијета јесте кактус! Тако посебни, тако величанствени, а шкрти и захтевни – на цвату. 

Као кућно биље, његују се мање сорте кактуса, а постоје они који упркос свим покушајима не могу да напусте поједина мјеста; само тамо успијевају, а на другим мјестима вену. 

Занимљиво је да бројне врсте кактуса цвјетају само једном годишње. Ако уопште и цвјетају. Због тога цвијет кактуса треба сматрати наградом. Цвијетом ће вас кактус наградити тек када му пружите безграничну љубав. А баш због тога што издржава и најсуровије услове, кактус се сматра симболом мајчинске љубави и принове у дому, пише аура.ба. 

Кактуси цвјетају онда када су задовољни, а признаћете није увијек лако испод трња и сурове маске доћи до величанствене суштине. Као и са неким људима. Испод оклопа и маски суровости често се крију невина бића са исконском љубављу спремном да све подијеле са онима који имају кључ.

Кактуси припадају фамилији Цацтацеае. Ова фамилија је веома распрострањена, а на свету постоји чак око 130 врста и чак 1.750 познатих врста кактуса.

Име кактус потиче од грчке ријечи и значи “издржљивост”. Живе у сушном окружењу, а пронађени су први пут у пустињи Атакама у Чилеу, преноси Прва.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана