Ako vam u domu procvjeta ova biljka, znajte da ste veoma posebna osoba

GS
Foto: Facebook

Doći do suštine biljaka nije uvijek lako. Dešava se ponekad da pojedino cvijeće krasi naša dvorišta, stanove, kuće, žardinjere, a da nam nikada ne ukažu poštovanje, nagrađujući nas barem jednim cvjetićem. Kad se to, pak, desi, znamo da nam je zahvalno i da smo uradili dobar posao

Biljka, kojoj treba zaista mnogo pažnje da bi dala nagradu u vidu prelijepog cvijeta jeste kaktus! Tako posebni, tako veličanstveni, a škrti i zahtevni – na cvatu. 

Kao kućno bilje, njeguju se manje sorte kaktusa, a postoje oni koji uprkos svim pokušajima ne mogu da napuste pojedina mjesta; samo tamo uspijevaju, a na drugim mjestima venu. 

Zanimljivo je da brojne vrste kaktusa cvjetaju samo jednom godišnje. Ako uopšte i cvjetaju. Zbog toga cvijet kaktusa treba smatrati nagradom. Cvijetom će vas kaktus nagraditi tek kada mu pružite bezgraničnu ljubav. A baš zbog toga što izdržava i najsurovije uslove, kaktus se smatra simbolom majčinske ljubavi i prinove u domu, piše aura.ba. 

Kaktusi cvjetaju onda kada su zadovoljni, a priznaćete nije uvijek lako ispod trnja i surove maske doći do veličanstvene suštine. Kao i sa nekim ljudima. Ispod oklopa i maski surovosti često se kriju nevina bića sa iskonskom ljubavlju spremnom da sve podijele sa onima koji imaju ključ.

Kaktusi pripadaju familiji Cactaceae. Ova familija je veoma rasprostranjena, a na svetu postoji čak oko 130 vrsta i čak 1.750 poznatih vrsta kaktusa.

Ime kaktus potiče od grčke riječi i znači “izdržljivost”. Žive u sušnom okruženju, a pronađeni su prvi put u pustinji Atakama u Čileu, prenosi Prva.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana