Ако немате клима уређај, набавите свекрвин језик и биће вам хладније

ГС
Илустрација
Foto: Интерет | Илустрација

Ако волите биљке, имате још један разлог да свој животни простор претворите у зелену оазу.

Због своје способности прочишћавања ваздуха и упијања топлоте, требало би само мало да се потрудите да сансеверија, позната и као свекрвин језик, преживи, пише elle.com.es.

Међу свим врстама биљака, неке имају невјероватне способности да буду пуно више од обичног лијепог цвијета.

На примјер, позната сансеверија – биљка зелених листова интензивних боја, крута и усправна, која осим што је декоративна, има способност прочишћавања ваздуха у кући и успијева на скровитим мјестима.

Ова биљка се добро прилагођава у скоро сваком простору, захтијева мало пажње и упија мало љетње топлоте.

Сансеверија, или свекрвин језик, како је још зову, популарна је биљка која не захтијева много одржавања. Поријеклом из тропске Африке и Азије, ова врста је постала врло цијењена биљка у читавом свијету због своје способности прилагођавања различитим свјетлосним и температурним условима.

Једна од најистакнутијих одлика ове биљке је њена способност фотосинтезе ноћу, за разлику од већине биљака које то раде дању. Овај ноћи процес подразумијева да сансеверија током ноћи ослобађа кисеоник и апсорбује угљен диоксид, што доприноси побољшању квалитета ваздуха у простору у ком се налази.

Одржавање

Срећом, то је биљка која захтијева мало његе и пажње. Прилагођава се различитим типовима освјетљења, али најбоље је да не буде изложена директно сунцу.

Такође, може да преживи у условима умјерене температуре и не треба је често заливати. Наиме, отпорнија је на недостатак воде него на вишак, па је важно избјегавати претјерано заливање које може да оштети њен коријен, преноси „City Magazine“. Чини се да нам предстоји врело љето, па освјежите свој простор овом лијепом биљком.

Упијање токсина

Осим способности филтрирања ваздуха, сансеверија такође помаже у расхлађивању околине. Током врелих дана она кроз лишће испушта влагу у ваздух, што има природни ефекат хлађења.

Још једна предност ове биљке је њена способност упијања токсина распрострањених у ваздуху. Доказано је да ова биљка може да уклони непожељна хемијска једињења, попут бензена, триклоретилена и формалдехида, која емитују производи за чишћење, боје или намјештај.

 

Побољшањем квалитета ваздуха сансеверија доприноси стварању здравијег животног простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана