Ako nemate klima uređaj, nabavite svekrvin jezik i biće vam hladnije

GS
Ilustracija
Foto: Interet | Ilustracija

Ako volite biljke, imate još jedan razlog da svoj životni prostor pretvorite u zelenu oazu.

Zbog svoje sposobnosti pročišćavanja vazduha i upijanja toplote, trebalo bi samo malo da se potrudite da sanseverija, poznata i kao svekrvin jezik, preživi, piše elle.com.es.

Među svim vrstama biljaka, neke imaju nevjerovatne sposobnosti da budu puno više od običnog lijepog cvijeta.

Na primjer, poznata sanseverija – biljka zelenih listova intenzivnih boja, kruta i uspravna, koja osim što je dekorativna, ima sposobnost pročišćavanja vazduha u kući i uspijeva na skrovitim mjestima.

Ova biljka se dobro prilagođava u skoro svakom prostoru, zahtijeva malo pažnje i upija malo ljetnje toplote.

Sanseverija, ili svekrvin jezik, kako je još zovu, popularna je biljka koja ne zahtijeva mnogo održavanja. Porijeklom iz tropske Afrike i Azije, ova vrsta je postala vrlo cijenjena biljka u čitavom svijetu zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svjetlosnim i temperaturnim uslovima.

Jedna od najistaknutijih odlika ove biljke je njena sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju. Ovaj noći proces podrazumijeva da sanseverija tokom noći oslobađa kiseonik i apsorbuje ugljen dioksid, što doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha u prostoru u kom se nalazi.

Održavanje

Srećom, to je biljka koja zahtijeva malo njege i pažnje. Prilagođava se različitim tipovima osvjetljenja, ali najbolje je da ne bude izložena direktno suncu.

Takođe, može da preživi u uslovima umjerene temperature i ne treba je često zalivati. Naime, otpornija je na nedostatak vode nego na višak, pa je važno izbjegavati pretjerano zalivanje koje može da ošteti njen korijen, prenosi „City Magazine“. Čini se da nam predstoji vrelo ljeto, pa osvježite svoj prostor ovom lijepom biljkom.

Upijanje toksina

Osim sposobnosti filtriranja vazduha, sanseverija takođe pomaže u rashlađivanju okoline. Tokom vrelih dana ona kroz lišće ispušta vlagu u vazduh, što ima prirodni efekat hlađenja.

Još jedna prednost ove biljke je njena sposobnost upijanja toksina rasprostranjenih u vazduhu. Dokazano je da ova biljka može da ukloni nepoželjna hemijska jedinjenja, poput benzena, trikloretilena i formaldehida, koja emituju proizvodi za čišćenje, boje ili namještaj.

 

Poboljšanjem kvaliteta vazduha sanseverija doprinosi stvaranju zdravijeg životnog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana