Шта заиста једете када мислите да једете сладолед

ГС
Шта заиста једете када мислите да једете сладолед

Декларације сладоледа мало ко чита, осим повремено инспекције. Зна се за млијечне и "водене", како их већина зове. Да ли је, међутим, све што узмете из фрижидера у посластичарници и продавници сладолед или једете нешто друго?

Зна се за млијечне и "водене", како их већина зове.

Да ли је, међутим, све што узмете из фрижидера у посластичарници и продавници сладолед или једете нешто друго?

Ко још мари за ситна слова на амбалажи сладоледа, када је напољу 30 степени? Грађани кажу да не читају декларације, да немају навику и да им то није приоритет.

Према Правилнику о квалитету производа од млијека и стартер култура, постоји чак пет различитих врста смрзнутих десерта.

То су крем сладолед, млечни сладолед, сладолед, смрзнути воћни и смрзнути ароматизовани десерт. Некада су се сладоледи правили искључиво ручно од млијека, јаја и маслаца, али одавно више није тако.

Љиљана Ивањац из Управе за ветерину наводи да је то постало највише заступљена индустријска храна, али да је јако далеко од оног изворног сладоледа који се служио на трпезама историјски познатих личности као врхунски десерт.

Водени, млијечни, крем и "прави" сладолед – које су разлике

Индустријски сладоледи праве се машински од разних састојака у праху.

Смрзнути воћни и смрзнути ароматизовани десерти су најчешће од воде, шећера и различитих арома.

То су "водени" сладоледи, који су и најјефтинији. "Крем сладолед" садржи највећи проценат млечне масти, "млечни сладолед" нешто мање, а производ под називом "сладолед" може да буде направљен и од биљних масти и протеина.

Професорка Мирјана Рајилић Стојановић са Технолошко-металуршког факултета, на катедри за биохемијско инжењерство и биотехнологију, каже да сад знамо да конзумирамо и биљне и животињске масти, и да и једне и друге могу да имају и позитивне и негативне ефекте на здравље.

"Могуће је да је млечна маст нешто скупља, па је тај производ у том смислу и квалитетнији у смислу доступности, али то што је биљна маст искоришћена није неминовно знак лошег квалитета", напомиње Рајилић Стојановић.

Индустријски сладоледи безбједни, али нису најздравији

Када је ријеч о безбједности производа, стручњаци кажу да сви који се нађу на тржишту испуњавају све критеријуме квалитета. Лети је контрола повећана.

Љиљана Ивањац из Управе за ветерину истиче да је инспекција појачала своје надзоре и контроле.

"По мјесечним плановима контроле, обилазе се или посластичарнице или шеталишта гдје су фрижидери са изложеним сладоледима. Такође, објекти за производњу и промет сладоледа су у овим мјесецима у плановима инспекције", додаје Ивањац.

Иако су потпуно безбједни за употребу, индустријски сладоледи нису најздравији, упозоравају нутриционисти, јер сви садрже емулгаторе, вјештачке боје и ароме, стабилизаторе и конзервансе...

У Београду још понегдје може да се купи и прави домаћи занатски сладолед, али је папрено скуп, чак и кад није са бибером,преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана