Отворена највећа европска фарма за вертикални узгој поврћа

Танјуг
Foto: Depositphotos/shirotie

КОПЕНХАГЕН- Будући да број становника у градовима расте, иноватори траже нове начине узгајања хране, уз што мању потрошњу ресурса као што су земљиште и вода, а једно од рjешења које се уводи широм свијета су и вертикалне фарме на којима се усјеви производе у више нивоа, најчешће у контролисаној средини.

Једна таква, највећа у Европи, отворена је у главном граду Данске, Копенхагену и тамо је индустријска хала претворена у простор за вертикалан узгој салате, зачинског биља и кеља, преноси Агропортал.

Поврће ће бити узгајано на 14 етажа које се пружају од пода до крова, а план је имати бербу 15 пута годишње, упркос томе што не расту у земљи нити добију сунчеву свјетлост.

Овакав систем заузима мање простора у односу на традиционални узгој, а биљке ће расти уз помоћ ЛЕД светла. Вертикална фарма простире се на 7.000 квадратних метара, из компаније поручују да ће се за двије године у њој моћи да узгајају и плодоносно поврће, а за пет до десет и корјенасто.

Иначе, ова фарма је плод сарадње "Нордик Харвест"-а и тајванске групе "YesHealth", а тежиће годишњој производњи од 1.000 тона поврћа.

"Нудимо одрживији начин производње хране током целе године, локално, без нарушавања природе", рекао је оснивач Нордиц Харвест-а, Андерс Риман за Ројтерс.

Ови урбани објекти ипак нису наишли на добродошлицу пољопривредника који сматрају да је тако у питање доведена њихова способност да нахране планету, а осврнули су се и на велику потрошњу електричне енергије потребне за такав узгој.

Међутим, Риман набраја актере који позитивно делују на средину, као што је узгој у близини потрошача, коришћење зелене енергије, али и то да поврће производе без употребе пестицида.

Према подацима Светске банке, у 2016. години око 37 одсто земљине копнене масе употребљено за пољопривреду.

Ипак, климатске промене могу угрозити доступност земљишта за узгој, а из Светског програма за храну упозоравају да је четвртина производних површина деградирана, што је довело у питање безбедност хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана